poza prima pagina1

Joi 23 Aprilie 2015 orele 19.00 va invitam la intalnirea cu mesagerul Campaniei Romania Fara Fracturare in Europa, Victor Perdevara, la cafeneaua Alandala din Str. Aurel Vlaicu nr. 70 Bucuresti.

perdevara„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„

„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„

Interviul acordat dupa vizita in Romania (Bucuresti, Pungesti, Vaslui, Barlad) de catre doamna Dr. Sandra Steingraber militant anti-fracturare din New York, om de stiinta, biolog, consilier stiintific al grupului anti fracturare din New York.

„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„

„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„

GAZELE DE ŞIST: DE CE TREBUIE SĂ NE INTERESEZE PE TOŢI

Blestemul fracturarii hidraulice se extinde incet, incet pana la 70% din teritoriu datorita complicitatii dintre companii si politicieni. Cunoastem perimetrele pentru care exista acorduri semnaate pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist prin folosirea fracturarii hidraulice. Ele reprezinta aproape 20% din teritoriul țării noastre: VAMA VECHE, COSTINEŞTI, EFORIE, ADAMCLISI, CAPIDAVA, BÂRLAD, VASLUI, VOIVOZI, TRIA, BĂILE FELIX, TULCA, ADEA, CURTICI, PERIAM, BILED, PAULIS, PARTA, BUZIAS, CRAI NOU, MĂCIN, BABADAG. In afara de acestea, in Romania  OMV-Petrom, Rompetrol, RomGaz detin licente vechi, istorice pentru exploatarea gazelor conventionale si a petrolului. Companiile nu se mai deranjeaza sa obtina autorizatii si au trecut in cateva perimetre la forare la adancimea stratelor de sisturi si nu este exclus sa fi inceput fracturarea hidraulica pe ascuns. Autoritatile refuza sa raspunda cetatenilor la intrebarile lor legitime cu privire la operatiunile petroliere desfasurate fara autorizatii. Minciuna guvenamentala a fost probata deplin in cazul Izvoarele cand nici pana astazi nu au fost publicate cauzele reale ale sutelor de cutremure ce au adus in pericol de scufundare satul. Modul iresponsabil de exploatare a dus la moartea unui baietel asfixiat cu gaz de sonda pentru ca OMV-Petrom a montat sonda langa case, fara gard de protectie si fara niciun alt mijloc de protectie. Parchetul incearca sa musamalizeze aceasta crima.

De ce oare? 

 Suprafetele concesionate de ANRM. Estul Moldovei, sudul Dobrogei si vestul tarii sunt concesionate pentru exploatarea gazelor de şistharta-perimetreSă ne amintim că anul trecut, când încă nu era la Guvernare, USL ajuta la scoaterea a mii de oameni în stradă la Bârlad împotriva proiectului guvernului lui Mihai Razvan Ungureanu şi se jura că se va opune prin orice mijloace exploatării gazelor de şist în România. Imediat instalaţi la guvernare, după ce au facut campanie împotriva gazelor de şist şi au câştigat alegerile, USL a revenit imediat asupra acestei poziţii. Ba mai mult, a început să dea avize în mare grabă, trecând peste reglementarile de mediu în vigoare, neorganizând nicio dezbatere publică, în ciuda numeroaselor proteste ale populaţiei în toate colţurile ţării, premierul Victor Ponta declarând la o televiziune publică faptul că nu există indicii că ar exista pericole pentru mediu. Aceasta intoarcere la 180 de grade ar trebui sa dea de gandit oricarui cetatean. Ce se ascunde in spatele acestei amnezii extrem de dubioase?

 CE SUNT GAZELE DE ȘIST (GDS)

Gazul de şist este acel gaz natural captiv în interiorul formaţiunilor de şist, în porii unor roci dure, cu permeabilitate si porozitate scăzută şi care se află la o adâncimi de circa 3 – 5 km. Deoarece nu se gaseste compact, în pungi de gaz, precum gazul natural convențional, acest gaz se mai numeste gaz neconventional. Gazul de sist, fiind captiv in stratul de roca, trebuie intai sa fie eliberat din fiscurile rocilor, pentru a putea fi adus la suprafață. Acest lucru se face prin folosirea unei metode extrem de noi la nivel mondial, folosita pe scară largă in unele state din SUA (15 state din SUA au interzis aceasta metodă, se va demonstra că nu intamplator), numită fracturare hidraulică (de mare volum).

Important de menționat că, până acum, in România nu s-a extras acest tip de gaz, nici macar experimental. Nu există specialisti români care să cunoasca aceasta tehnologie altfel decât din prezentările firmelor americane care o aplică deja.

Gazele de şist – MAI DEGRABĂ BLESTEM DECAT RESURSĂ

Află despre impactul dezastruos al fracturării hidraulice asupra sănătăţii noastre, asupra surselor de apă, asupra pământurilor agricole, asupra ecosistemului, asupra dezvoltării pe termen lung a ţării.

 SITUAȚIA IN ROMANIA

Până în prezent, în România au fost concesionate, în mod ilegal, pe baza Legii Petrolului nr. 238/2004, zece perimetre în vederea explorării sau exploarii și exploatării hidrocarburilor.  Pentru restul perimetrelor de pe hartă, nu au fost incă semnate acorduri de explorare si exploatare, existând doar concesiuni. Din cele 10 acorduri incheiate, singurele acorduri declasificate la cererea societății civile sunt cele trei acorduri petroliere deținute de compania Chevron in Dobrogea.  Restul, sunt secretizate. Motivul…invocarea secretului comercial!

In tară, oamenii au inceput să se informeze incă de anul trecut legat de nocivitatea gazelor de sist, si au inceput să protesteze. La Barlad un fost deja 5 proteste, cu peste 5000 de participanti de fiecare dată. Au fost intentate procese statului, societatea civilă a reusit, in cazul permietrului Barlad, să blocheze acordarea avizului de mediu pentru inceperea explorarii in 3 comune. Mintind cu nerusinare că explorarea se opreste inainte de faza de fracturare hidraulică, lucru infirmat de brosurile de prezentare Chevron, care spun clar că faza de explorare include inclusiv faza de exploatare experimentală, care foloseste fracturarea hidraulică.

În urma referendumului local organizat în luna decembrie 2012 în Costinești, acesta a fost declarat valid  și a exprimat opțiunea de respingere a extragerii gazelor de șist prin votul negativ a peste 94% dintre cei care s-au prezentat la referendum.

Mai mult, in tară există 17 comune care au emis hotarâri de Consiu Local, prin care se interzice explorarea și exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice în perimetrul administrat: Ghiroda și Moșnita, județul Timiș și Coroiesti, Iana, Gherghesti, Pungesti, Găgesti, Banca, Suletea, Puiesti, Alexandru Vlahuță, Tutova, Băcesti și Pochidia din județul Vaslui si numărul lor este in crestere.

Pe 4 aprilie 2013, 28 de orase au iesit in stradă pentru a spune nu exploatării GDS. Televiziunile centrale nu au reflectat acest moment. Insă momentul a creat ulterior o presiune mediatică, subiectul incepând să fie dezbătut la Tv si in presă din ce in ce mai mult. A fost o victorie a oamenilor. Rovana Plumb, fortată de presiunea mediatică, a anunțat că va organiza dezbateri publice privind beneficiile economice ale extracției gazelor de sist…in conditiile in care Rovana Plumb ar trebui sa prezinte aspectele de mediu in această dezbatere. Toată lumea asteaptă cu interes aceste dezbateri, care probabil vor fi la fel de netransparente ca si dezbaterile „publice” de până acum, cum au fost si cele privind Pactul pentru Energie, lansat cu mare fast la inceputul lunii mai, 2013.

DE CE ORICE OM IN STRADĂ FACE DIFERENTA?

La sedinta de guvern din 25 mai, Victor Ponta i-a ordonat Rovanei Plumb să nu se lase intimidată de proteste si sa dea avizele de mediu si să continue să meargă pe drumul „drept” pe care merg americanii, respectând, ca si ei, standardele de mediu (asa cum le-am enumerat mai sus)..

Dacă mai crezi că in Romania deptul la viată pentru tine si copii tăi iti apartine, informează-te,  informeaza-i pe cei din jur si mai ales, iesi in strada. Orice om iesit in stradă inseamna spargerea tăcerii iar pentru ei insemnă o presiune in plus.

Rupeti tacerea până nu e prea tarziu! Cand vor monta sondele, va fi deja prea tarziu!

Pentru Apă, viată si natură! Pentru o Românie in care să se nască copii sanatosi!

Romania, in stradă, utltima baricadă! Pentru o Romanie cu cetateni demni si responsabili!

„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„

„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„

Dr. Sandra Steingraber, om de ştiinţă/activist antifracturare din New York vine în România pentru a ne vorbi despre experienţa sa şi pentru a fi alături de oamenii din Pungeşti

poza sandra site

Dr. Sandra Steingraber, doctor in biologie, autor recunoscut, expert în domeniul protecţiei  mediului şi al sănătăţii publice, vizitează România între  9 şi 14 iunie 2014, venind direct de la Bruxelles!

Profesor invitat la Harvard, Yale, Cornell şi Columbia, în prezent profesor la Colegiul din Ithaca,  statul New York, Dr. Sandra Steingraber este co-fondator al „Concerned Health Professionals” şi consilier ştiinţific  al asociaţiei „New Yorkers Against Fracking“.

Programul vizitei Dr. Sandra Steingraber în România va cuprinde:

•o conferinţă la palatul Parlamentului, marţi, 10 iunie, orele 12:00, având ca temă “Dovezi ale impactului fracturării hidraulice de mare volum asupra sănătăţii publice”;
•o întâlnire cu opozanţii fracturării hidraulice la  Bucureşti, în clubul Inspayer, marţi, 10 iunie, orele 19;
•deplasări în ţară şi o masă rotundă la Vaslui, între 11 şi 13 iunie.

Vizita Dr. Sandra Steingraber face parte din  campania “România fără Fracturare” şi este organizată de către Asociaţia “România fără Ei” şi Fundaţia “Eco Civica.

Informează-te, actionează!

132 de păreri la “”

 1. rog pe toti comentatorii acestui site[care sunt romini advarati] sa vina la mitingul Micarii antitaxe pe data de 31 iulie in piata Roma la chilometrul 0 al capitalei
  mai multe informatii pe site-urile http://www.antitax.net si capitalism pe paine.ro
  vrem o tara a rominilor
  veniti la lupta nu mai dormiti

 2. Foarte bine faceti. Continuati in acest fel. Dau mai departe pe retele sociale… am 5k+ prieteni. De cine se leaga, sa se lege. Romania a fost, este si va ramane centrul spiritual al lumii, fie ca le convine, fie ca nu. Nu este vorba de vreun politician anume. Este vorba despre noi. Asa a fost mereu. Trebuie sa ne unim si sa fim impreuna unii cu altii si la bine si la rau. Avem asta in sangele nostru, e scris de stramosii nostri. Doamne Ajuta! Asa sa fie.

 3. Citesc ,citesc,citesc.citesc si nu pot intelege cum omul isi distruge habitatul;oare ce-l mana pe om in aceasta lupta cu natura?Sa speram ca in cele din urma ratiunea va invinge.Succes.

 4. Ma fratilor,daca mai prind vreun fracturist,o sa-l imobilizez in atela betonata cu armatura de otel.

 5. As vrea sa cred ca am fracturat si noi un pic;din cuvinte mici sa fi pus si noi de-o antifracturare.

 6. As fi de acord cu fracturarea,numai ca in loc de 0,5% substante periculoase,sa pompeze prostia;randamentul ar creste si prostia ar fi eradicata.

 7. Lupta continua. Am atacat toate avizele si acordurile, atacam in continuare impreuna cu plageri penale impotriva functionarilor care au contribuit la semnarea acordurilor de mediu si ale celor petroliere. E nevoie sa strangem randurile si sa punem umarul la sustinerea comunitatilor locale care se lupta cu Prefectii si sefii Consiliului Judetean, cu presedintele si premierul. Sunt multe de facut, dar putini implicati cu adevarat. Este nevoie de avocati, de intretinerea si imbunatatirea paginii web, de persoane implicate in guerilla, de voluntari pentru informare cu flyere, insigne, etc, de mentinerea presiunii pe politicieni si pe media prin diverse mijloace, de strangere de fonduri, de scriere de proiecte,…..

 8. Eu una nu stiu ce sa mai spun. Am scris pe foarte multe situri, am trimis si un mesaj la Avaaz – ca nu sunt de acord cu asa ceva dar parca totul este in zadar. Ce putem face? cum sa ii face pe oameni sa inteleaga ca nici agricultura nu o sa se mai poata face?

 9. Buna ziua,

  Dupa ultimele evolutii si schimburi de adrese cu agentiile de mediu am ajuns sa avem probe ce pot declansa actiuni penale. In urmatoarea saptamana le centralizam si discutam cu avocati. Orice ajutor va fi binevenit. Niciun functionar care a incalcat legea nu va ramane linistiti vara aceasta, toti trebuie sa raspunda.

 10. Îmi motivez dezaprobarea pt. exploatarea gazelor de șist ș.a.m.d., folosind un citat al lui „Seba” :
  „Datorită numărului mare de riscuri și pericole, precum și a gravității extrem de mari a fiecăruri risc luat în parte, pe care metoda Fracturării Hidraulice le implica, mă simt nevoit, ca eu, ca si cetățean al Romaniei, să refuz explorarea, forarea și exploatarea zăcămintelor geologice de gaze de șist de pe teritoriul amintit mai sus, precum și de pe Platforma Continentală a Mării Negre, aferente acestui teritoriu !!!
  Ca urmare, nu vreau nici o companie sau corporație care să exploateze gazele de sist prin metoda fracturării (fracționării, dislocării, crăpării rocilor) hidraulice sau fracturării mecanice de-a lungul și de-a latul teritoriului mai sus amintit!!! „

 11. Extragerea gazelor de sist prin metoda Fracturarii Hidraulice
  (scurt referat de informare asupra riscurilor implicate in aceasta metoda)

  Dupa cum probabil unii dintre noi cunoastem deja, aceasta este o metoda neconventionala de
  extragere a unui zacamant de asemenea neconventional (sisturile bituminoase sedimentare pe baza de
  argila) de hidrocarburi gazoase si lichide; metoda care a fost inventata si patentata de catre corporatiile
  petroliere americane (USA) (precum Chevron) in goana lor disperata de a stoarce si ultima farama de
  energie din pantecele Pamantului in scopul express de a obtine profituri financiare pe termen scurt si
  mediu ( 5-15 ani). In mod evident, boala canceroasa a avaritiei financiare le-a creat acestor companii o
  stare de miopie in asa fel incat au scapat, fortat, printre degete, Riscurile Majore care le implica aceasta
  metoda de extragere a gazelor de sist, in ciuda protestelor a numeroase ONG-uri si a legislatiei autoritatilor
  de mediu. Aceste riscuri, enumerate pe scurt, sunt dupa cum urmeaza:
  * Risc de explozie si deflagratie de-a lungul si de-a latul pamantului in zona de extragere (mii de km patrati – judete intregi); cu efecte neasteptate si deosebit de grave;
  * Risc tectonic-geologic de inmultire si amplificare a unor cutremure deja existente; precum si favorizarea crearii unor noi fronturi de falie, care pot inmagazina, la randul lor, energie tectonica si sa genereze cutremure locale de magnitudine medie (pana la 6 grade pe scara Richter), chiar daca zona respectiva nu a cunoscut cutremure pana atunci !!!
  * Risc deosebit de grav de poluare a apelor curgatoare, panzelor freatice atat de suprafata cat si de adancime cu 755 de produse chimice si perochimice sintetice, folosite masiv in fluidul de fracturare. Acest risc este o certitudine si este inevitabil! Practic nu mai este risc, este ceva inevitabil, apa din zona respectiva devenind total nepotabila, inflamabila si chiar exploziva !!! Acest gen de poluare este practic ireversibil pe durata a sute si poate chiar mii de ani !!!
  * Risc biologic major si, in acelasi timp, un atentat cu premeditare asupra vietii insasi. Si acest risc este o certitudine de asemenea, deoarece deriva direct din riscul de poluare a apelor Naturii. Acest risc afecteaza orice entitate vie (planta, copac, animal, vietuitoare, taratoare sau nu) deoarece apa poluata ajunge la toata lumea: prin capilaritate in toata masa solului, pe orice teren agricol, in fantana oricarui om , in zona de exploatare (600000 Ha = 6000 Km2 in zona Barladului si 270000 Ha = 2700 Km2 in perimetrul Dobrogei). S-a studiat faptul că în zonele în care sunt produse gazele naturale bituminoase, ca urmare a contaminării cu substanţe chimice toxice, cancerigene, numărul de boli este in creştere în mod dramatic: neuropatie periferică, leziuni cerebrale ireversibile, astm, cancer de piele, caderea acuta a parului la animale, cancer testicular, probleme in timpul sarcinii, anemie, leucemie, insuficienta renala si multe altele. Mortalitatea este în creştere galopanta.
  * Riscul nuclear! La extractia gazelor de sist prin Fracturare Hidraulica se folosesc substante chimice radioactive (numite trasoare), care au rolul de a marca pe unde a ajuns lichidul de fracturare; in scopul determinarii zonelor exploatate in marea masa a Litosferei. Pe langa aceste substante, la nivelul zacamintelor de bitumuri argiloase (care contin aceste gaze de sist), se gasesc, in mod natural, alte concentratii de minerale radioactive, care, se recomanda a nu fi deranjate si sa stea acolo, la ele acasa.
  New York Times a raportat emisii de radiaţii în apele reziduale rezultate în urma fracţionării hidraulice deversate în râurile din Pensilvania, întocmind şi o hartă cu aceste contaminări. În procesul de monitorizare şi măsurare a fracturilor se foloseşte nisip radioactiv care conţine izotopi radioactivi gamma. Persoanele expuse la nivele mari de radioactivitate pot avea simptome ale sindromului de radiaţie acută, inclusiv oboseala, leucemie, febră, diaree, stări de vomă, sângerarea nasului, ameţeli, dezorientare, presiune scăzută a sângelui, etc. Conform publicaţiei, există studii nepublicate care demonstrează că radiaţia nu poate fi scăzută suficient prin diluarea în râuri.
  * Riscul poluarii aerului cu cantitati semnificative de Benzen si Toluen – substante cancerigene; usor de inspirat si adulmecat de vreme ce sunt in aer. Pe cat sunt de aromate, pe atat sunt de canceroase. Aceste substante sunt emanate prin cosurile statiei de forare.
  * Riscuri specifice zonelor Barladului si Dobrogei unde sunt vizate aceste extractii. Acestea sunt: Activarea faliei geologice majore Vidraru – Snagov – Shabla ; Pericolul Centralei Cernavoda (Fokusima 2); Prericolul Marii Negre (posibilitatea detonarii hidrogenului sulfurat din Marea Neagra ce poate echivala cu Tunguska 2); Efectul „Dopului de pluta” al Podisulul Dobrogei.

  Pentru a ne putea convinge ca acest foileton de Pericole si Riscuri NU este extras dintr-o suma fictiva de filme SF vazute de mine sau de altii la varsta de 14 ani, va trebui sa formam un fir fenomenologic
  rational si cognitiv atat asupra mecanologiei acestei metode de Extragere Fractala a gazelor de sist cat si
  fenomenologiei producerii fiecaruri Risc in parte. Acest lucru il voi face, in special, pentru cazul particular
  Barlad-Dobrogea. Daca la Barlad situatia este grava, in Dobrogea se pare ca filmele SF au subestimat
  gravitatea situatiei.

  Metoda Fracturarii Hidraulice

  Asadar, metoda fracţionarii hidraulice constă în propagarea fracturilor într-un strat de rocă determinată de prezenţa unui fluid presurizat. Fracturile hidraulice se formează natural, ca în cazul filoanelor, şi este una din modalităţile prin care gazele sau petrolul din rocile-sursă poate migra către rocile-rezervor. Acest procedeu este folosit pentru a elibera petrolul, gazele naturale (inclusiv gazul de şist, gazul ermetic şi metanul de cărbune), sau alte substanţe care urmează a fi extrase, folosind o tehnică denumită fracţionarea hidraulică indusă. Acest tip de fracţionare crează fracturi dintr-un puţ de extracţie săpat în formaţiuni de roci-rezervor. Se poate face o distincţie între fracturarea hidraulică în volum mic folosită pentru a stimula rezervoarele de mare permeabilitate, care pot consuma de obicei 76.000 – 300.000 litri de fluid per puţ, şi fracturarea hidraulică de volum mare, folosită pentru puţurile de gaz ermetic şi gaz de şist.

  Deci fracturarea hidraulică de volum mare este cea care se foloseste la extragerea gazelor de sist, si consuma intre 4 si 28 milioane litri de lichid de fracturare per put fracturat. Lichidul de fracturare este o solutie chimica apoasa formata din: 95% APA ; 4,5% Nisip ; 0.5% un amestec special din 755 de substante
  chimice si petrochimice de sinteza, care este adus cu ajutorul cisternelor la locul de forare, pe care il vom
  numi in continuare „Formula Secreta”. In functie de gradul de refacere al zacamantului, un put de forare
  poate fi fracturat de pana la 18 ori, conform documentarului Gasland.ro, de fiecare data fiind necesara
  aceeasi cantitatea de apa !!!

  Toata povestea unui put de forare incepe cu etapa de sapare a „tunelului”. Acest put poate ajunge pana la maxim 5-6 km adancime si alti atatia km pe orizontala de-a lungul rocilor de sisturi bituminoase. Se pare ca in Barlad zacamantul s-ar afla pe la 3000m
  adancime si respectiv 2500 m in Dobrogea. Saparea dureaza 3-6 saptamani; iar durata de viata a unui put e
  de circa 5 ani; dupa care e epuizat.

  Cu ajutorul unei arme de perforare, se introduc mici bombe care fractureaza roca de sist. Fracturarea se realizeaza pe sectoare (asa zisele roci-rezervoare). Pentru a proteja apa dulce, conducta principala are 3 seturi de tevi concentrice betonate intre ele pentru a nu permite lichidului de fracturare sa polueze panzele freatice accidental (sincer, e oarecum inutil, dupa cum se poate observa clar in figurile de mai sus). Teava e protejata de ciment pana aproape de planul orizontal. Dispozitivul de forare este retras complet.

  Incepe etapa de Fracturare Hidraulica prin introducerea unui lichid la presiuni de peste 1000 bari,
  aprox 1050Kgf/cm2 (datele din poza sunt eronate: 1000 bari in loc de 100 bari, si 1050 Kgf/cm2 in loc de
  1050 Kgf/m2). Fluidul de fracturare sparge realmente rocile fosile si elibereaza gazul. De aici incepe
  durerea de inima.

  – Rolul apei este atat de lichid de antrenare cat si de solvent.
  – Rolul nisipului este de a mentine fisurile create deschise, pentru a emulsiona gazul eliberat.
  – Rolul „Formulei Secrete” a celor 755 de substante chimice, reprezentand 0.5% din masa lichidului de fracturare, este acela de a cataliza, emulsiona si reactiona cu partile hidrocarbonate din zacamant pentru a optimiza extragerea de gaz de sist si pentru a optimiza buna functionare a instalatiei de extractie. E la fel de secreta ca si formula „Coca Cola”; si din aceasta cauza, din pacate, nu s-a putut desfasura nici o analiza completa oficiala de IMPACT ASUPRA MEDIULUI INCONJURATOR, care sa fie prezentata publicului larg, asupra acestui LICHID DE FRACTURARE !!!

  Pentru a fi obiectivi, trebuie sa precizam ca ceea ce este tinut secret aici reprezinta identificarea fiecarui compus chimic din cele 755 (denumirile lor stiintifice si formulele chimice) precum si ponderea
  lui (procentuala, normala, molara) etc. in compozitia globala a „formulei secrete”. Partea nasoala este
  aceea ca, exact acest lichid de fracturare este „marul discordiei” in toate riscurile de poluare si explozive.
  Mai trebuie sa precizam coeficientul de recirculare a lichidului de fracturare, care este: o data de 0.29 alta
  data de 0.39, dupa cum este prezentat in acest link http://www.youtube.com/watch?v=IdoW5nk9fR4 (5) .
  Altfel spus 61% sau chiar 71% din lichidul de fracturare ramane in masa Litosferei infiltrata printre
  crapaturile zacamantului de sist bituminos. Cand domnul Patruta a citit din document, a zis: „Coeficientul
  de recirculare interna este de 0.29”; adica 29%. Deci varianta cu 71% lichid de fracturare ramas in Masa
  Litosferei este varianta valabila … NASOL !!! Alte surse afirma ca numai 60% sau 50% din lichidul de
  fracturare ramane in zacamant; probabil din incercarea disperata, fara de suces, de a ascunde intreaga
  gravitate a situatiei reale.

  Scurta analiza a fenomenologiei producerii fiecaruri risc in parte:

  Pana aici toate bune si frumoase, deoarece lumea crede ca apa asta ramasa in zacamant, ca si lichid de fracturare, ramane ca apa de zacamant care nu se infiltreaza in sol si nu se imprastie in timp mediu (5-10 ani) in toata masa pamantului si, chipurile, nu rabufneste prin sol la suprafata; exact ca la exploatarile clasice ale pungilor de petrol conventionale. Mare eroare se face aici, s-o credeti p-asta cand o zbura mistretul, deoarece, spre deosebire apa din pungile de petrol conventionale, lichidul de fracturare are urmatoarele …

  Diferente: Lichidul de fracturare ramas in marea masa a zacamanturilor de sist este aproape incalculabil mai agresiv chimic, coroziv, distructiv, otravitor,exploziv, radioactiv si permisiv decat apele petroliere folosite pentru dezlocuirea titeiului in cadrul extractiei clasice, asa cum vom explica in continuare. Aceast lichid de fracturare e saturat pana in gat cu gazele naturale emulsionate din zacamant; si, pe langa asta, este tinut sub 1000 bari presiune raportat la nivelul solului. Altfel spus, pe cale de consecinta logica, cei 71% din masa totala a lichidului de fracturare sunt in stare, de-a lungul anilor de zile, sa se infiltreze succesiv, cucerind fiecare strat de sol in parte, toti cei 3 km de Litosfera pana la suprafata, sub imboldul permanent a unei diferente de presiune deltaP de sute de bari !!! Probabil acesta este motivul pentru care toata manevra asta este tinuta la secret.

  Daca intr-adevar asa stau lucrurile, si relatarile de pe teren, prezentate in documentarele neconventionale de pe net, par sa confirme cu vehementa ca asa stau!; continuam rationamentul nostru logic, si trecem la estimarea riscurilor enumerate mai sus.

  Este foarte probabil ca in fazele incipiente straturile superioare de roca sa tina lichidul de fracturare din situl geologic de zacamant acasa la el. Totusi nu cred sa existe roca sedimentara suficient de puternica care sa tina cale de 5-10 ani o apa care cauta in permanenta, cu sute de bari forta, sa gaseasca o crapatura ca sa iasa la lumina. Pardon gresesc, aceasta nu e apa, este o „Solutie de fracturare” mult mai activa pe plan chimic, mult mai coroziva, si cu tensiune superficiala semnificativ mai mica datorita proprietatilor de emulsie, in comparatie cu apa obisnuita naturala. Altfel spus pe unde apa s-ar inpiedica, aceasta solutie ar trece ca prin nimic; la urma urmei a fost proiectata sa treaca prin zacamintele bituminoase, greu perminsive, ca prin iaurt nu?! OoO

  Lichidul de fractionare, cu toata harnicia lui, si cu tot continutul lui de gaze naturale in emulsie si cele 596 de substante chimice, parte din ele probabil filtrate de unele straturi de roca, ajunge inevitabil in straturile succesive de ape freatice de: adancime mare, adancime medie si de surafata. Partea mai nasoala e ca are acum in compozitie toate mizeriile si imputiciunile din zacamantul bituminos de asemenea.

  Asadar mizerabilul lichid de fracturare maroniu-pamantiu se infiltreaza in toate straturile subterane de apa carand dupa el: „formula secreta”, gazele naturale emulsionate si dizolvate, alte mizerii potential radioactive si bituminoase preexistente in roca de extractie. Cu toata aceasta zestre bogata, lichidul de fracturare cucereste inevitabil toata masa Litosferei de deasura sitului de exploatare. Acestea fiind spuse cred ca este deja evident Riscul inevitabil de poluare a tuturor apelor freatice din masa Litosferei, cat si riscul de Explozie si Deflagratie. Ca urmare logica, este de la sine inteles sa presupunem ca orice crapatura in sol, orice caverna sau pestera nedescoperita poate forma, de asemenea, in timp, amestecuri explozive intre gazele emanate din sol si aerul infilrat in caverne din atmosfera. De asemenea este de la sine inteles
  faptul ca nu mai sunteti in siguranta atunci cand faceti un picnic in padure, sau intr-o zona plina de
  atractii speologice, sau calcaroasa. Apa tuturor izvoarelor, fantanilor din zona de extractie devine
  nepotabila, potential inflamabila si exploziva.

  „Distractia” nu se termina aici. Odata ce apa se infiltreaza in fantani, blide, jgeaburile animalelor, in seva copacilor, orice forma de viata o sa aibe de suferit. Solul devine, la randu-i, toxic. Se produce, pe cale
  de consecinta logica, desertificarea artificiala. Oups! Nu suntem siguri daca realizam cat de grav este,
  vorbim de 8700 Km2 in perimetrele Barlad si Dobrogea, in care avem toate aceste neajunsuri.

  In ce priveste Riscul Biologic major, conform unei liste oferite de New York State, lista conţine
  58 de substanţe, dintr-un total de 260 (probabil atatea au gasit ei din uimitoarea „Formula Sectreta”), care
  au proprietăţi problematice pentru sanatatea umana, si astfel avem:
  * 6 fac parte din prima listă publicată de Comisia Europeană cu substanţe ce necesită atenţie deosebită din cauza potenţialelor efecte pe care le pot avea asupra omului şi asupra mediului (Acrilamida, Benzen, Benzen Etil, Isopropylbenzene (cumene), naftalină, tetrasodiu, Etilen)
  * 1 substanta (Naftalină bis (1-metiletil) este în prezent considerată ca fiind bioacumulativă si toxică;
  * 17 sunt clasificate ca fiind toxice pentru organismele acvatice;
  * 38 sunt clasificate ca fiind acut toxice pentru sănătatea urmană;
  * 8 substanţe sunt clasificate ca fiind cancerigene, cum ar fi benzen şi amidă acril, oxid de etilenă şi diversi solvenţi pe baza de petrol;
  * 6 sunt clasificate suspecte ca fiind cancerigene, cum ar fi hidroxilamină clorhidrat;
  * 7 sunt clasificate ca mutagene (1B Muta.), cum ar fi benzen şi oxid de etilenă;
  * 5 sunt clasificate ca având efecte asupra funcţiei de reproducere;

  Este foarte important sa intelegem ca acestea sunt numai cateva substante care au batut la ochi si carora li s-au facut analize neoficial in laboratoare diferite, cu probe aduse de oameni care au avut probleme cu apele freatice si de robinet. De restul nu stim absolut nimic, pana la 755 !!! Ca si mecanologie, aceste substante chimice deosebit de active si radicalii liberi ale acestora, vor fi transportate (transportati) prin intremediul apelor poluate la orice fiinta vie, vegetala sau animala, in toata masa Litosferei; unde altereaza si strica mersul normal metabolic al entitatilor vii. Reactiile chimice metabolice de ardere, enzimatice, hormonale, hepatice vor fi date, in mod evident, peste cap; crescand ingrijorator rata aparitiei tuturor bolilor specifice dereglarilor reactiilor biochimice, care nu sunt deloc putine si care, aproape fara exceptie, sunt boli grave, de multe ori ireversibile si mortale !

  In ce priveste Riscul nuclear-radioactiv, lichidul de fracturare vine cu trasori si cu eventuale substante radioactive preexistente la acea adancime; asa cum am specificat mai sus. Orice apa curgatoare, statatoare, marina care va prelua, prin circuitul apei in natura, panzele freatice poluate, va fi poluata la randul ei; atat cu aceste elemente potential radioactive cat si cu celelalte chimcale din „formula secreta”. Produsele chimice se conecteză cu elementele radioactive (precum radiu-226 si uraniu) din sol şi apoi le aduc la suprafaţă. Se pare ca aceste minereuri de sisturi au, intradevar, prostul obicei de a avea in compozitie elemente radioactive ce emit raze gamma.

  Problema Tectonica, problema Centralei Cernavoda si problema Marii Negre, particularitati ale regiunilor Barlad si Dobrogea ! Datorita particularitatilor celor doua zone, Barlad si Dobrogea, abordam impreuna Riscul Tectonic cu Riscurile specifice acestor zone.

  La nivel general, trebuie de la inceput mentionat ca Romania este o tara relativ stabila din punct de vedere al activitatii tectonice in comparatie cu multe alte tari de pe glob; insa aceasta stare este, de fapt, una metastabila. Aceasta inseamna ca putem transforma o zona relativ inactiva dpdv. tectonic, intr-una activa tectonic, cu ajutorul unor energii minime necesare, de activare, a unor falii adormite; si acesta ar putea fii unu lucru foarte grav.

  In primul rand fracturarea hidraulica produce microcutremure in momentul fracturarii, dar acestea nu ar fi asa grave. Ceea ce e grav insa este ca toata zona de extractie prin fracturare hidraulica este sensibilizata semnificativ la nivel seismic. Deoarece rocile de adancime nu mai sunt „dintr-o bucata” amplitudinea oricarei unde seismice, care trece prin acea zona, este semnificativ crescuta, astfel incat un cutremur de 6 grade de exemplu se va simtii ca unul de 6,5 grade sau mai rau. Aceasta susceptibilitate crescuta la cutremure este aproape ireversibila, roca reasezandu-se in sute sau mii de ani. Pe langa acest lucru, aceste fracturi, aflate la circa 3 km adancime, sunt capabile sa acumuleze energie tectonica, cu fiecare cutremur produs, si sa genereze, la randul lor, noi mini-cutremure de pana la 5-6 grade pe scara Richter. Asadar, zona de exploatare devine, in totalitatea ei, un nou front de falie, capabila sa aibe propriile ei cutremure pe perioade de sute si mii de ani. Cutremurele produse sunt de suprafata, de energie mica spre medie, dar foarte energice la epicentru, putand provoca distrugeri prin miscari scurte si dure ale pamantului.

  In cazul particular Barlad-Vaslui avem si alunecarile de teren, care efectiv vor savura aceste cutremure de suprafata, ideale pentru a destabiliza dealurile din acea zona. Miscarile scurte si energice realmente lichefiaza solul, care se comporta ca o curgere de lahar. Numarul de alunecari de teren va creste, asadar, exponential. Ia sa vedem ce afirma d-l geolog Gabriel Sava:
  R: Pot apărea şi cutremure?
  G.S. În Anglia, s-au oprit exploatările de acest tip, după ce au apărut cutremure de cinci grade într-o zonă ce nu avusese niciodată activitate seismică. S-a demonstrat că tocmai exploatarea fusese cauza seismelor. În România, după cum spun seismologii, suntem oricum în perioada de maximă probabilitate a producerii unui cutremur puternic. La prima vedere, o exploatare la trei kilometri adâncime n-ar produce mari efecte. Dar să ştiţi că natura este atât de perfectă încât pare doar imperfectă la prima vedere. Energia degajată în interiorul scoarţei prin aceste presurizări de fluide, se acumulează în reţeaua cristalină a mineralelor şi a rocilor. La un moment dat, acestă reţea este încărcată atât de puternic încât starea de echilibru nu mai poate fi păstrată şi energia se disipează. Să nu uităm că suntem în apropierea Vrancei!

  R: Adică microseismele şi procedurile de extragere prin fracturare detonează practic o acumulare energetică situată în apropiere, mai precis în zona Vrancea?
  G.S. Exact! Dacă vreţi, se disipează în zona de la 90 la 160 de kilometri, unde sunt de obicei epicentrele unor cutremure mari din Vrancea. Pe de altă parte, înainte de a se asocia unui seism major, această depresiune a Bârladului are o mare problemă cu coeziunea solului. Sunt şi multe alunecări de teren.
  După o ploaie, urmată de câteva seisme mici, de la exploatare, s-ar putea produce alunecări de teren
  locale. Nu sunt convins că firma care va încerca exploatarea acestor gaze din şist le-a luat în calcul.
  Înclin să cred că s-a luat în calcul doar profitul. Este pe undeva şi normal, pentru că legislaţia noastră
  permite acest lucru. Se va ajunge probabil şi la plecări masive din zonele afectate. Cei care înţeleg
  fenomenul, cu siguranţă nu vor accepta să locuiască într-un ecosistem distrus.

  In cazul particular al Dobrogei! problema tectonica este mult mai grava. Dobrogea se afla pe microplaca Moesica a Marii Negre. Se pare ca aceasta placa intradevar prezinta, dpdv. tectonic, o stare metastabila in adevaratul sens al cuvantului. Este adormita si poate fi trezita oricand, cu efecte secundare greu de imaginat. Conform colonelului în rezervă Marian Rizea, Profesor Universitar Doctor Inginer, împreună cu alţi experţi geologi, au atras atenţia asupra riscului seismic alarmant pe care îl implică unica tehnologie de exploatare a gazelor de şist, pe care Chevron va fi nevoită să o aplice în sudul Dobrogei. Specialiştii în geologie avertizează că falia seismică Vidraru-Snagov-Shabla, mai periculoasă chiar decât cea din Vrancea, s-a reactivat.

  În zona Vrancea, cutremurele se produc la adâncimi mari, de peste 100 de kilometri. Există, însă, o mulţime de alte focare de suprafaţă, dispuse pe aproape tot cuprinsul ţării, din Banat până în Dobrogea şi din Satu Mare până la Giurgiu. În cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 până la 70 de kilometri adâncime şi au efecte zonale devastatoare. Conform datelor seismologilor români, aceste zone seismice de suprafaţă se activează o dată la 50 sau 100 de ani.

  Harta seismicităţii din România pune în evidenţă 22 de focare seismice (foto, marcate cu linii roşii subţiri), altele decât cel din Vrancea. Acestea se activează periodic, o dată la 50 sau 100 de ani. Falia Vidraru – Snagov – Shabla s-a reactivat. În acest moment, avem practic încă două focare seismice pe lângă cel din Vrancea.

  „România este o ţară activă din punct de vedere seismic şi ne putem aştepta oricând la cutremure de adâncime de 7,6 grade Richter în zona Vrancea. Din păcate, în acest moment se poate spune că s-a reactivat şi falia Vidraru – Snagov – Shabla, care se prelungeşte sub Marea Neagră, falie care produce cutremure de suprafaţă foarte periculoase”, a precizat Victor Mocanu, profesor universitar la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii din Bucureşti. Diferenţa dintre cutremurele de suprafaţă şi cele de adâncime este că primele se resimt pe o arie redusă, dar lasă în urmă distrugeri uriaşe, aşa cum s-a
  întâmplat în Haiti, de pildă. Cele de adâncime se resimt pe o arie mai mare, dar nu produc victime şi
  pagube atât de mari, cum a fost cazul, recent, în Chile.

  În completarea celor spuse de Vasile Mocanu, profesorul Marian Rizea a precizat că falia Vidraru – Snagov – Shabla este tangentă perimetrului Neptun din Marea Neagră, unde urmează să se aplice o tehnologie de extragere a gazelor de şist, interzisă în mai multe ţări europene, precum şi celui de securitate seismică al centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. „Oricând putem avea o Fokuşima pe teritoriul naţional! Este cazul ca toţi specialiştii români din ţară şi străinătate (cercetători, profesori universitari, ingineri geofizicieni, geologi, petrolişti şi gazişti) care au cunoştinţă despre riscurile şi ameninţările de acest
  gen, inclusiv Academia Română, să-şi spună punctul de vedere pentru a se lua o decizie corectă, în privinţa
  oportunităţii trecerii la exploatarea gazului de şist din perimetrele concesionate”, a afirmat acesta.

  Pericolul Scufundarii zonei Dobrogea este fenomenul cunoscut si sub numele de „efectul dopului de pluta”, care reprezinta o alta caracteristica geologica aparte a tinutului dobrogean. In urma unor cutremure dure repetate, Dobrogea are tendinta de a se comporta ca un fel de microplaca tectonica individuala ce are o densitate a rocilor mai mica si o integritate ceva mai mare (ca un fel de celula tectonica separata). Fenomenul este supranumit si „efectul dopului de pluta”, deoarece aceasta insulita tectonica pluteste pe magma interna intocmai ca un flotor, putand sa oscileze relativ haotic si anapoda in urma unor viitoare cutremure repetate. Aceasta face ca tinuturi intregi sa se ridice, sa coboare, sau sa se scufunde; intocmai ca un flotor care se balanseaza pe valurile magmatice (valurile fiind produse de cutremure evident).

  Aceste fenomene tectonice, specifice teritoruliului dobrogean, pot face ca structura constructiv- geometrica a proiectului Centrala Cernavoda sa fie ireversibil si foarte grav afectata !!!

  De asemenea, tot in cazul particular al Dobrogei avem si Problema Marii Negre. Pe langa faptul ca medoda hidraulica poate polua ireversibil atat Dunarea Subterana (sursa continua de apa freatica de calitate semnificativ superioara celor mai renumite ape minerale de top) cat si Marea Neagra; aceasta din urma detine un „rezervor” imens de hidrohen sulfurat dizolvat sub presiune la adancimi de peste 180m.
  Hidrogenul sulfurat (H2S) este un gaz solubil în apă, care se aprinde în contact cu oxigenul din atmosferă, la
  cea mai mica sursa de aprindere, şi care are o valoare energetică mai mare decât cea a gazului metan. În
  caz de cutremur major, sau în cazul unei intervenţii umane, acest rezervor de miliarde de metri cubi, ar
  putea ieşi la suprafaţă şi s-ar putea aprinde la prima scânteie.

  „Pe vremea războiului rece, URSS avea în vedere producerea unei explozii catastrofale, prin aprinderea hidrogenului sulfurat din Marea Neagră, în cazul unei agresiuni NATO dinspre sud, respectiv Turcia. Ar fi fost soluţia finală pentru sovietici, în caz că alte tipuri de arme ar fi dat greş”, spunea Emil Străinu, într-un articol publicat de ZIUA, în 2006. „Explozia acestei pungi de hidrogen sulfurat este echivalentă celei unei bombe atomice”, a mai precizat acesta, la vremea respectivă.

  Într-o carte tehnică aparută în România în 1967, după o traducere din limba rusă, apare, la pagina 506, o informaţie legată de Marea Neagră. Aceasta a fost preluată de I. Golea, în articolul mai sus menţionat, publicat de ZIUA: „la adâncimi mai mari de 150 de metri concentraţia de hidrogen sulfurat (H2S) este foarte mare, respectiv de peste 42 centimetri cubi la litru. Ştiindu-se că acest gaz poate fi folosit drept combustibil, ca şi gazul metan, în anii ’70 statul român a verificat informaţia, în intenţia de a folosi zăcământul în scopuri industriale. Ceauşescu a comandat unei firme japoneze o serie de teste. Rezultatele au arătat că Marea Neagră are un strat de apă sărată adânc de 200 de metri, în care se poate dezvolta viaţă subacvatică. Sub acest strat se află un altul, îmbibat cu hidrogen sulfurat şi apă grea, impropriu vieţii. Japonezii au afirmat la vremea respectivă că echilibrul dintre apele de suprafaţă şi cele de adâncime este unul fragil şi că la un cutremur major pot apărea curenţi ascendenţi care să aducă gazul inflamabil la suprafaţă. Lucru extrem de periculos pentru ţările din vecinătatea mării.” (20) Eu tare ma intreb cat de stabil e substratul de H2S de pe fundul Marii Negre in conditiile in care platforma continentala a Marii Negre, parte componenta a flotorului” Dobrogea, incepe sa se balanseze „ca un dop de pluta” sub dezlantuirea cutremurelor repetate din falia Vidraru-Snagov-Shabla activata si intretinuta de „microfisurile” create prin exploatatrea gazelor de sist de-a lungul si de-a latul acestui tinut. Sincer nu cred ca sunt curios sa aflu!

  In cazul „fericit” in care hidrogenul sulfurat este doar antrenat de un cutremur puternic, sau o serie intreaga de cutremure generate sau declansate prin activare acuta a faliei Vidraru – Snagov – Shabla, si nu explodeaza, acesta are urmatoarele efecte asupra omului:
  – Gaz foarte periculos şi extrem de otrăvitor, de cele mai multe ori fiind fatal pentru cei care intră în contact cu el.
  – Expunerea la H2S se poate face prin piele, ochi sau inhalare. H2S este mai greu decât aerul, prin urmare, copiii pot fi afectaţi mai mult decât adulţii, deoarece sunt mai scunzi şi se expun la concentraţii mai mari ale gazului toxic.
  – Toxicitatea hidrogenului sulfurat variază în funcţie de cantitatea la care un om este expus. Astfel, pentru o concentraţie de 0,07% în aer, gazul se poate dovedi fatal dacă va fi respirat pntru o lungă perioadă, în timp ce un procent de 1% provoacă moartea la scurt timp după contaminare. Efectele apărute în urma expunerii repetate la cantităţi mici, pot provoca conjunctivită, vedere înceţoşată şi alte afecţiuni ale ochilor. În schimb, expunerea la cantităţi mai ridicate cauzează rinită, bronşită acută şi edem pulmonar.

  O confirmare pentru cele spuse mai sus, vine din partea unui eminent cercetător, Dr. J. S. Haldane, profesor la Universitatea Oxford şi preşedinte al Institutlui de Inginerie Minieră din Marea Britanie, cercetător care a arătat, printre altele, că hidrogenul sulfurat este de cinci ori mai mortal decât monoxidul de carbon.

  Pe langa panzele freatice obisnuite, Dobrogea este speciala si prin faptul ca, are o sursa inepuizabila de apa freatica de foarte mare calitate, cunoscuta ca si Dunarea Subterana. Aceste ape freatice se intind de la 100m pana la 700-800m adancime formand 2 mari bazine subterane de apa fosila, asa cum se poate vedea in figura. Unul din aceste depozite acvifere este in nord, care merge pana la 100 de metri in adancime. Celalalt,
  in sud, format in Cretacic-Jurassic, vine dinspre Bulgaria, unde acopera 200 de kilometri, iar la noi mai sunt inca 80 km, avand o viteza de curgere a apei subterane de 2 m/zi. Aceste ape freatice, de o calitate cu totul speciala, se pare unica in Europa, au zadarnicit construirea unei mine de fier la Palazu Mare (datorita inundarii tunelelor, precum si finalizarea terasamentului unei lini ferate la Sitorman, astfel dovedindu-se, inca odata ca acest depozit nu este o himera. De altfel satenii de la sudul Dobrogei, au dat „de un izvor nesfarsit de apa” in puturi cu adancimi de 50-80m. Deasupra acestui minereu de fier (dar nu numai acolo), care deregleaza busolele la Palazu Mare, se afla aceasta apa freatica fosila secreta, veche de 90 milioane de ani, care ar face apele mineralele comerciale din sticlele de plastic sa para niste mizerii !!! Sunt comori mult prea pretioase pentru a fi irosite pentru profitul meschin al corporatiei Chevron.

  Zonele din ţara noastră programate pentru exploatare prin fracturare (fisurare) hidraulică a rocilor sunt, în afară de Bârlad, din Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti: Voivozi (Bihor), Tria (Bihor), Băile Felix (Bihor), Tulca (Bihor), Adea (Arad), Curtici (Arad), Periam (Timiş), Biled (Timiş), Păuliş (Timiş), Para (Timiş), Buzia (Timiş), Crai (Timiş), Măcin (Tulcea), Babadag (Tulcea), Capidava (Constanţa), Eforie (Constanţa). (15)

  Durata de efect a fiecarui risc in parte (gradul de ireversibilitate) si concluzii finale

  Riscul de explozie si deflagratie este generat de lichdul de fracturare care patrunde litosfera si iese pana la urma la suprafata impreuna cu apa freatica poluata. Acesta exista pe toata durata exploatarii zonei respective si inca o perioada semnificativa de timp dupa aceea, pana ce marea parte a gazului dizolvat in apele freatice poluate este, treptat, disipat. Este greu de estimat cat timp mai dureaza pana se disipa gazul deoarece nu stim exact cum se va comporta lichidul de fracturare ramas in straturile inferioare ale scoartei terestre, si in apele freatice inferioare. Este de intuit ca factorul gazos este cel mai volatil, dar daca situl alimenteaza inca cu gaz lichidul de fracturare ramas in straturile inferioare si de exploatare, atunci acest risc ar putea persista inca mult timp (minim zeci de ani).

  Riscul de poluare practic a tuturor tipurilor de ape din zona de exploatare si riscul biologic major merg mana in mana cu riscul de explozie si deflagratie in ce priveste probabilitatea de aparitie. Reamintesc ca sansa de aparitie a tuturor acestor 3 riscuri e, practic, de 100% (adica certitudine). Efectele asupra mediului, a acestor doua riscuri, sunt, de data asta, pe o durata mai mare decat riscul de explozie si deflagratie cat si de o gravitate mai mare. Vorbim aici cel putin de sute si poate chiar spre mia de ani, in special in straturile interioare ale Litosferei. Motivul este acela ca panzele freatice inferioare si straturile de roca inferioare mustesc inca mult timp de lichid de fracturare, acesta neavand unde sa evadeze rapid ca apele freatice de suprafata si izvoarele.

  Riscul tectonic-geologic are caracter total ireversibil. Exista intradevar posibilitatea ca rocile sa se „resudeze” la loc, sa-si refaca legaturile chimice, datorita presiunilor si temperaturilor marite din zona sistului. Totusi trebuie sa fim perfect constienti, ca atata timp cat vor exista cutremure zonale, minicutremure, si acumulari de energie, noul front de falie, creat artificial, va mentine vii crapaturile din situl geologic de zacamant, mult timp dupa ce exploatarea se va fi terminat. Asadar, acest risc, care de asemenea are loc cu certitudine de 100% (deoarece natura metodei hidraulice este craparea rocilor evident), poate persista chiar 10.000 de ani. Este clar ca, un front de falie, odata aparut (creat), nu poate sa dispara decat in intervale de timp comparabile cu cele geologice. De asemenea, falia Vidraru – Snagov – Shabla va fi tinuta in priza de cutremurele locale produse de sapaturile din Dobrogea (Costinesti, Eforie, 2 Mai, Adamclisi).

  Problema Centralei Cernavoda, care ar putea deveni Fokusima 2, persista pe toata durata existentei acestei centrale. In primul rand e pe directia faliei mai sus amintite, care produce cutremure de magnitudine medie cu focare la adancimi mici si medii (5-70 km); cutremure care, asa cum am mai vazut, se caracterizeaza prin miscari scurte si violente; adica cu efect de distrugere maxim. Cum Centrala Cernavoda cu siguranta nu va persista 10000 de ani, acest risc va exista pana la desfiintarea ei.

  Problema Marii Negre va exista, fara doar si poate, pe toata durata riscului tectonic-geologic. Motivul este simplu: Punga de H2S dizolvat in Marea Neagra poate fi destabilizata in special de aceste cutremure.

  Concluzie Finala: Datorita numarului mare de riscuri si pericole, precum si a gravitatii extrem de mari a fiecaruri risc luat in parte, pe care metoda Fracturarii Hidraulice le implica, ma simt nevoit, ca eu, ca si cetatean anonim al Romaniei, sa refuz explorarea, forarea si exploatarea zagamintelor geologice de gaze de sist de pe teritoriul amintit mai sus, precum si de pe Platrforma Continentala a Marii Negre aferente acestui teritoriu !!!
  Ca urmare, nu vreau nici o companie sau corporatie care sa exploateze gazele de sist prin metoda fracturarii (fractionarii, dislocarii, craparii rocilor) hidraulice sau fracturarii mecanice de-a lungul si de-a latul teritoriului mai sus amintit!!!

  Epilog: Nu pot sa admit, ca si cetatean al Romaniei, un pericol iminent de origine antropica, de magnitudinea mai multor hazarduri naturale, pentru un profit efemer de 10-15 ani, indiferent cat de mare ar fi acesta !!!

 12. Buna ziua,
  Nu ne lipseste nimic din ce este posibil acum. Doar ca justitia se misca greu. Avem procedure deschise in contencios. Suntem in legatura cu cei de afara. Ne ajutam reciproc. Este nevoie de implicare mai mare in tara, in Bucuresti.
  George

 13. ziua bună,
  domnule Epurescu
  Mă gândesc că ar trebui contactaţe ONG-urile şi persoanele din Statele Unite ce s-au ocupat de repararea şi oprirea acestei frenezii destructive. Precis au analize, expertize făcute în laboratoare cu notorietate ştiiţifică şi sunt sigur că le-ar pune cu dragă inimă la dispoziţia noastră. Ei se luptă de câţiva ani buni şi au un material probatoriu destul de consistent. Eu sunt arhitect, nu cunosc legislaţia privtoare la aplicarea tehnologiilor de explatare a zăcămintelor. Dar în construcţii ştiu că nu poate fi aplicată o tehnologie constructivă decăt dacă ea este omologată în ţară la noi, asta chiar dacă există omologare în ţara de provenienţă. Au fost cazuri când Dişciplina în construcţii a oprit la noi în Bucureşti destul de promt tentative de aplicare a unor tehnologii neomologate. Cred că nu poate fi o mare diferenţă în cazul discutat de noi. Problema însă nu este dacă este sau nu omologată, ci dacă (ştiinţific probat) ea este sau nu aberantă în relaţie cu mediul.
  Deci,
  altfel pusă intrebarea :
  Ce ne lipseşte din inventarul de probe şi analize? Concret.

  cu stimă

  arhitect barbuVLAD

  mailul meu este barbuvlad_bia@yahoo.com

 14. Eu sunt de acord cu orice actiune civila si penala care sa bazeaza pe probe, adica sa aiba sanse teoretice de castig. Strangem probe si deja avem actiunea in contencios declansata la Constanta pentru Costinesti si Vama Veche. Urmeaza in cateva saptamani si atacul in instanta dupa procedura prealabila.

 15. stimate domn George Epurescu, presedinte al Asociatiei Romania Fara Ei,

  dna avocat Nitu Alina Elena are dreptate,
  o acţiune penală (şi poate una civilă ?) trebuie deschisă, cred eu, urgent.
  Să nu uităm că o mineriadă nu a putut fi prevenită (şi nici reparată situaţia de după) cu proteste, articole în ziar sau emisiuni tv. După acele evenimente cred uneori că un protest prost organizat poate face rău dând apă la moară agresiunii.
  Ok.
  Să zicem că se deschid aceste procese. Suntem pregăti sau nu să aducem probe în
  instanţă ?
  Eu cred că avem obligaţia să facem cumva ca aceste probe , expertize şi mărturii să fie culese rapid.
  E vorba de un întreg ansamblu de fărădelegi grave care dacă nu suntem în stare să le probăm rapid suntem mai vinovaţi decât aceşti eventuali inconştienţi.
  Proteste, petiţii şi alte forme de comunicare de acest gen sunt bune, dar funcţionează DOAR în cazul în care sunt adresate unui interlocutor căruia Îi PASĂ de corecta soluţionare a problemei semnalate.
  Repet întrebarea şi mă adresez de data asta omului de ştiinţă nu protestatarului,
  avem probe ( studii ce se pot constitui rapid în expertize valabile în instanţă)
  Aşteptăm cu toîii un răspuns dela dumneavoastră.
  Dacă da, vom avea ocazia să ne gândim cum găsim un avocat (de fapt o să trebuiască mai mulţi) performant şi necumpărabi,l şi cum o să probăm acest lung şi grav şir de presiuni asupra localnicilor, vecin cu traficul de influenţă , excrocheria şi tentativa de vătămare.
  De ecocid nu poate fi vorba încă pentru că este doar în fază de iniţiativă legislativă .
  Vă rugăm să ne daţi un răspuns .

  cu stimă
  arhitect
  barbuVLAD

 16. alooo nea caisa….se folosete si in canada; care e una dintre tarile cele mai ecologice din lume daca nu chiar ce mai… daca merge in canada merge oriunde ….cu conditia sa fie populatatie canadiana implicata…adica sa se respecte intocmai procedura….sa nu se permita orice abatere…

 17. atata timp cat exista nenumarate alternative cunoscute de energie gratuita.. in plus alte alternative mai putin lasate a fi cunoscute (Tesla) pt generare de energie gratuita pt toata planeta, pt totdeauna….. astia, ca nu-i putem numii oameni (pt ca NU sunt).. chiar vor sa ne duca cu zaharelul, crezand ca inca noi dormim in timp ce ei ne distrug planeta!??!?!?!?!?!?!?!?
  nu e vorba de bani si putere aici, chiar daca asta a devenit boala lor.. e vorba de a ucide planeta pamant, care, de altfel, este o fiinta vie.. si odata ce mama pamant va fi in suferinta si copii ei vor suferi..
  ei stiu asta.. ba stiu chiar mai multe de atat.. daca eu, un om simplu, stiu ca se poate si altfel.. ca exista si alte metode.. ei, mariii specialistttti, NU STIU?!?!?!?

 18. „La sfârsitul sãptãmânii trecute reprezentantii companiei americane au organizat întâlniri cu cetãtenii din comunele Pungesti si Gãgesti, întâlniri care s-au transformat în proteste spontane. Dacã situatia a fost tinutã cu greu sub control la Pungesti, acolo unde oamenii au fost pe punctul de a stârni o revoltã, la Gãgesti, cetãtenii, cu pancartele în mâini, au refuzat orice dialog, au pãrãsit sala si au scandat “Nu ne vindem tara” si “Sã plece “Chevron” ” sursa: http://www.vrn.ro/buzatu-in-chinurile-chevron

 19. Suntem lasi, si daca totusi se trezeste unul sa le explice altora, si sa le spuna despre ce este vorba, este ocolit, in cel mai bun caz, sau este catalogat drept nebun. Daca am avea mintea de pe urma, ne-am da seama ca e cel mai bun moment sa protestam cu TOTII!!! Cand vom fi toti bolnavi de cancer sau de alte maladii nestiute, nu vom mai putea iesi in strada sa protestam. In orice caz, poate ca o si meritam. Si o meritam cu siguranta, pentru ca stam cu mainile in san!!!Asa ca sa nu ne mai vaicarim, nu are rost. Ne e frica si de umbra noastra, dapai de a iesi in strada

 20. Daca romanii continua sa fie indobitociti de unii politicieni si de interese pur financiare, vom ajunge sa traim intr-o groapa de gunoi in loc de o tara frumoasa.
  „Educatorii” tinerei generatii au grija sa ii intoxice cu manele, concerte, substante halucinogene, sa ii tina ocupati cu internetul si cu tabletele si sa stea cu capul in nisip.
  A sosit vremea desteptarii romanilor. Sa nu stam cu mainile in san! Trebuie sa actionam, nu sa zicem ca nu putem sa iesim in strada pt. ca nu ne priveste direct imediat sau ca suntem la servici si nu avem timp. Eu din pacate am fost fortat oarecum sa plec iar din tara, dupa ce renuntasem si ma hotarasem sa raman in tara. Dar avem datoria sa facem fiecare ce putem de oriunde am fi, sa nu ne vedem doar de treburile noastre personale si de bani.

 21. SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL:

  Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35
  (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
  (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!
  (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

  Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem ceva!

 22. Fracking trebuie oprit egal in ce colt de lume ne aflam. Eu lupt impotriva in Germania.
  E de laudat ca unii romani s-au trezit si au inteles ca democratia inseamna si faptul ca poti sa-ti spui parerea libera si pasnic.
  Romania e o tara superba, sa nu lasam persoane interesate de putere si de bani sa o distruga.
  Ca un sfat as spune, la demonstratii pe strada nu amestecati toate problemele o data.
  Cand se demonstreaza impotriva fracking ramaneti la subiect. Stiu ca in Romania acum nu e usor.Ca sa luptam impotriva distrugerii tarii nu trebuie neaparat sa schimbam guvernele. La alegeri putem sa ne spunem parerea.

 23. SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL:

  Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35
  (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
  (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!
  (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

  Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem ceva!

 24. Am o mare rugaminte si intrebare. Cu cine pot lua legatura pentru mai multe informatii, la mine la tara in judetul Giurgiu se fac prospectiuni si au intrat abuziv pe teren…..AJUTOR

 25. NU GAZELOR DE SIST.
  Ma uimeste faptul cum incearca Ponta sa prosteasca din nou poporul, sustinand ca exploatarea gazelor de sist va determina scaderea pretului la gaze. Atunci cum se face ca desi dispunem de atata petrol, pretul la pompa in Romania al carburantului este cel putin egal cu cel din vest ? Ca sa nu mai discutam despre ipocrizia ce-i caracterizeaza pe politicienii ce conduc astazi tara, in urma cu un an fiind impotriva exploatarii, iar acum…………. Rusine !

 26. Multumesc pentru mesaj si ma bucur sa vad cum zi de zi tot mai multi cetateni isi regasesc vocile si se ridica impotriva politicului corupt. Codul penal are insa o particularitate, nu poate fi invocat pana cand nu se intampla fapta. Avem in vedere toate aspectele cazului. Alaturati-va campaniei, avem reprezentanti in Constanta si cresteti un grup de initiativa cat mai puternic. Va ajutam cu sfaturi si raspunsuri si cu orice altceva mai pute. Puteti ajuta si campania prin redirectionarea a 2% din impozitul de anul trecut. pe pagina http://www.rfe.ro aveti toate detaliile.

  Sa auzim numai de bine!

 27. Stimate dle George Epurescu, presedinte al Asociatiei Romania Fara Ei, cercetator stiintific III la INFLPR Magurele,

  Sunt locuitor al municipiului Constanta, si ca toti ceilalti romani sunt consternata ca autoritatile romane ne vand unor concerne straine pentru aceasta exploatare a gazelor de sist, in detrimentul imbolnavirii populatiei Romaniei.Din punctul meu de vedere prin acordarea avizelor de catre Agentia de Mediu Constanta, firmei americane Chevron, Ministerul Mediului – prin Agentia de Mediu Constanta savarseste infractiunea de Infectare a apei prevazuta si pedepsita de Codul Penal Roman, potrivit prevederilor art.311 Cod Penal care arata :
  Capitolul II
  INFRACŢIUNI CONTRA SĂNĂTĂŢII PUBLICE

  Art. 311

  Infectarea apei

  Infectarea prin orice mijloace a surselor şi reţelelor de apă, dacă este dăunătoare sănătăţii oamenilor, animalelor sau plantelor, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă.

  Cu stima,
  av Nitu Alina Elena
  Este nevoie de o plangere penala impotriva Ministerlui Mediului si a Agentiei de Mediu Constanta.

 28. Nu am nici o legatura, ca orice politician incearca sa acapareze actiuni civice, sa parvina, asa cum e azi in Parlament pupand poala lui Ponta. Mircea Toma e vechi in lupta pentru salvarea Rosiei montane, e dreptul lui sa se alature daca vrea, asa cum asteptam cati mai multi oameni curati pentru a-i acoperi pe cei care dauneaza luptei.

 29. Grozav ! V-am vazut de atatea ori la proteste, tot respectul… stiti ce nu inteleg eu, ce legatura aveti cu Partidul Verde si Remus Cernea sau cu Mircea Toma, care vad ca va sustin in voga… ? cel putin Cernea mai are putin si preia cu imaginea ca si cum el ar fii initiatorul si promoter-ul campaniei Anti-Sist! Asa este sau doar asa pare ?

 30. Daca nu sunt indiscret, de ce niciodata in campaniile acestea unde interesul este mare (de obicei banii) nu se prezinta si echipa care se ocupa ? am dori si noi sa stim un contact al dumneavoastra sau sa va prezentati, cei care se ocupa, eventual cateva detalii despre cine sunteti si de ce faceti aceasta campanie… de unde stiu eu ca nu sunteti pusi de catre o alta firma care este in competitie cu CHEVRON ? cine sunteti voi si de ce ar trebui sa am incredere in niste „anonimi”? aveti ceva de ascuns ? in mod normal, sta in natura umana o scurta prezentare de bun simt, ca sa nu mai zic ca majoritatea oamenilor care fac asta din cont propriu (adica si fara sa fie platiti,e cu dublu inteles) se si lauda cu imaginea proprie, e cel putin suspect ca nu stim cine se ocupa de campania ANTI_SIST… desi va sustin ideile, sunt bune. dar cine sunteti voi? eu nu am incredere in oameni care se ascund in spate.

 31. Va place sa comentati pe internet?
  Nu va doare manutza?

  Ce ar fi sa iesiti la un protest real ?
  Va tot plangeti ca niste curve ce sunteti, dar singura voastra reactie sunt comentariile pe internet.

  Invatati democratie, dupa aia cereti-va drepturile exact cum trebuie si lasati caterinca si textele ieftine pe internet, ca n-o sa va salveze de foame nici pe voi nici pe copii vostrii.

  Bafta

 32. Tot mai tare se stringe cureaua si romanului i se ia si aerul si apa lasate de Dumnezeu din belsug cine se cred cei care asupresc si otravesc popoare si oamenii nevinovati ei nu au dreptul sau nascut pe pamint ca si noi deci suntem egali cu ei in toate drepturile si pentru ce sa ne extermine pentru (bacnote din hirtie tiparite sau metal stantat) sau pentru ca suntem deja prea multi pe Terra ? se estimeaza 7 miliarde si populatia se inmulteste iar grinele si porumbul sunt cultivate pentru a face din ele carburant asa numitul E 10 uleiul vegetal, nu se mai cultiva cereale pentru a hrani oamenii sunt lasati cu milioanele sa moara ex. in Africa iar noi trebuie sa ne aparam deoarece avem dreptul sa traim ca si ei un grup de citeva sute sau sa fie chiar un milion de bogatanii care au furat de la alte popoare resursele ! sa nu ne lasam noi ceilaltii milioane sau miliarde sa ne batjocoreasca ei NU NU NU numai daca nu mai avem ratiune sau am devenit dobitoace si nu mai putem sa facem diferenta intre lasitate si curaj noi n-am avut frica nici in 89 nu avem frica nici acum, iar fara noi generatia de mine e pierduta or sa devina sclavii Europei, iar noi romanii nu vrem asta deci sa taiem raul de la radacina.

 33. Nu sunt vanitos dar, pentru respectarea adevarului -in ciuda „subtirimii” lor, merita sa fie inglobati in harta Romaniei si cei din jud. Maramures caci, desi nu am avut imputernicirea lor, la Viseu de Sus „ei” au iesit in strada!
  Multumesc, pt. intelegere!

 34. Petitia avaaz are un target nerealist. 1mil de semnaturi este mult prea mult in conditiile in care semneaza numai romani. 8mil de romani au acces la internet (teoretic) dar din ei foarte putini il folosesc regulat si au auzit de fracturarea hidraulica si de avaaz.

 35. Iubesc tarisoara mea….este leaganul meu si spatiul meu de Iubire.
  In aceasta tarisoara am adus pe lume 2 copilasi,2 fetite pe care le iubesc ca pe lumina ochilor mei,si tot ce fac aici este pentru ele.Eu intr-o zi ma voi duce …acasa,dar ele vor ramane aici,si vor merita sa aiba la randul lor copii sanatosi care sa alerge pe campuri pline de flori,printre copaci roditori,sa se hraneasca cu alimente sanatoase nu cu etichete,cu E-uri sau cu alimente”cu aroma identica de….”sa bea apa proaspata de izvor,sa bea lapte proaspat de la vacute sanatoase.
  Acest pamant este paradisul nostru.In ultimii ani acest paradis a ajuns sa fie gri,poluat,intoxicat,oamenii sa fie suparati,bolnavi,tristi,sa fie suparati ca nu mai au locuri de munca,ca nu mai au ce pune pe masa copiilor,nu mai au bani pentru scoli,etc.
  Nimeni nu sa gandit sa cultive pamanturile,sa recreeze acele taramuri paradisiace care au existat odinioara,sa traiasca liberi,suverani independenti.
  Energia eoliana este o alternativa excelenta pe care o sustin din toata inima,fotocelula ,panourile solare si alte sisteme alternative.Se pare ca se platesc sume imense ca aceste proiecte sa fie stopate,blocate, pentru ca nu baga miliarde de euro in buzunarele unor mari corporatii care traiesc pur si simplu ca sa incaseze.
  Oricum ABIA CAND ULTIMUL COPAC VA FI TAIAT,
  ABIA CAND ULTIMUL PESTE VA FI MANCAT
  ABIA CAND ULTIMUL RAU VA FI OTRAVIT
  ATUNCI,ABIA ATUNCI OMUL I-SI VA DA SEAMA CA NU POATE SA-SI MANANCE BANII….
  Sper ca nu o sa ajungem acolo……va rog….eu si copii mei,alti copii si parintii lor,alti prieteni,prietene,frati si surori,bunici si bunicute,cunoscuti,apropiati si rude.Cu totii va rugam!Sa dam mai departe o tarisoara curata,bogata,frumosa asa cum era in perioada copilariei noastre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: