EUROSTAT-productie gaz 2012

Mitul independentei energetice

Suntem bombardati mediatic cu singurul argument pe care il folosesc ca să sperie lumea de bau-bau-ul de la Est, Rusia, si nevoia de a scăpa de dependența energetică față de aceasta.

Cu minciunile politicienilor ne-am obisnuit, nu mai este nevoie sa cautam prea departe ca sa gasim adevarul. Principiul stalinist al repetarii unei minciuni de cate ori este posibil pentru a o transforma in adevar in constiinta publicului este aplicat de toata clasa politica. Se speculeaza teama de rusi si ura istorica folosind metode rusesti staliniste.si care este adevarul? Romania este dependenta energetic de rusi?

Ca sa cautam raspunsuri am renuntat sa cautam in statisticile romanesti cand ne-am lovit de manipulari ale datelor la institutiile de resort si am trecut direct la statisticile europene. EUROSTAT este barometrul nostru.

Statisticile oficiale ale Eurostat arată că România produce, in medie, cu peste 30% din consumul său anual, asadar statisticile spun ca producem mai mult decat consumam.

Productia de gaz naturalEUROSTAT-productie gaz 2012Consumul de gaz natural

EUROSTAT-consum gaz 2012Prin contractul cu Rompetrol, România exportă, de fapt, gaze produse cu subvenții de la statul român, pentru ca statul român să cumpere apoi, de la Gazprom prin Germania, gaze mult mai scumpe decât cele produse in țară si vândute la export, parțial, de Romgaz. Guvernul incearcă să ne manipuleze prezentându-ne date incorecte, lacunare si contradictorii! Mai mult, Ministrul Energiei, dl. Niță, spunea intr-o emisiune de pe 15 mai 2013, că România produce gaze de nu are ce face cu ele, mai ales pe perioada verii! Consumul de gaze pe perioada verii scade drastic, iar productia daca ar fi mentinuta si inmagazinata pentru iarna ar asigura nu numai independenta, dar si securitatea energetica in cazul unor fenomene meteo extreme. Judecați si dvs. despre ce dependență este vorba aici!

În momentul de faţă România a concesionat zăcămintele de petrol şi gaze către companii străine, unele din ele firme de apartament, fără niciun angajat la momentul obtinerii contractului de concesionare. Acordul petrolier incheiat de statul român cu firmele străine prevede că statul o redevenţă între 3,5 – 13,5% din valoarea gazului extras (contravaloare in bani, nu in gaz), praguri conditionate de cantitatea de gaz extrasă pe zi, care poate fi usor controlată astfel incăt firmele să platească redevența minimă, de 3,5%. Practica companiilor in alte situatii dovedeste că aceasta este practica curentă in aceste conditii.

Judecati singuri! Independentă când iti cumperi propriul gaz, la acelasi pret ca cel din import, distrugând mediul si sănătatea cetățenilor, in mod total premeditat? Să nu credeți că cei din guvern nu stiu care sunt riscurile. Tocmai pentru că le stiu, tac malc si se feresc de orice dezbatere publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: