Europa Fara Fracturare

Campania „Europa Fără Fracturare”  pentru alegerile Europarlamentare 2014

eff poza

CONCLUZIILE CAMPANIEI:

Duminică 25 mai suntem chemaţi să ne alegem reprezentanţii în Parlamentul European.

Numai informaţi putem evita să ajungă în Parlamentul Europei candidaţii care nu respectă nici dreptul nostru la un mediu curat şi sănătate, nici voinţa comunităţilor care îşi apără aceste drepturi.

     Campania Europa fără Fracturare şi Campania Salvați Roșia Montană recomandă un vot responsabil și întemeiat pe o atentă informare, pentru o Europă fără fracturare şi fără cianurare.

Campania Europa Fără Fracturare s-a derulat împreună cu activiştii din reţeaua Euro-Maghreb, pentru a identifica acei candidaţi care vor putea să susţină aplicarea prin directive cu valoare legislativă principiile cuprinse în capitolul cu privire la mediul înconjurător al Tratatului Uniunii Europene, de importanţă crucială în cadrul dezbaterii la nivel european cu privire la impactul fracturării hidraulice de mare volum şi a combustibililor fosili neconvenţionali asupra climei, a mediului înconjurător şi a sănătăţii publice.

www.stopfracturare.ro

Numeroase teme şi situaţii care vor apărea în noul mandat al Parlamentului European vor fi legate de subiectul combustibilor fosili neconvenţionali. Mai mult, membrii Parlamentului European vor vota asupra diferitelor tratate şi acorduri comerciale şi de investiţii (cu precădere cele cu SUA şi Canada), negociate în prezent de către Comisia Europeană.

Avem puterea să trimitem în Parlamentul European pe cei care şi-au asumat sub semnatură că:

  • susţin prevalenţa principiului prevenţiei şi al transparenţei, sprijinind un moratoriu asupra fracturării hidraulice de mare volum;
  • luptă  pentru interesul public şi respectă voinţa comunităţilor care nu doresc fracturarea hidraulică ;
  • apără drepturile cetăţenilor şi democraţia împotriva influenţei excesive a campaniilor de lobby pentru bănci şi marile corporaţii;
  • se opun  tratatelor  comerciale şi de investiţii ce conţin clauze de tip ISDS, negociate în prezent sau deja semnate şi aflate în vigoare în ţările est-europene anterior aderării la Uniunea Europeană ;
  • susţin tranziţia energetică reală bazată pe metode curate şi energii regenerabile, pe conservarea şi utilizarea eficientă a energiei precum şi pe o strategie ambiţioasă de abandonare a tuturor combustibililor fosili.

Totodată, Campania Salvați Roșia Montană și MiningWatch România a derulat o campanie dedicată alegerilor europarlamentare din 25 mai, care a urmărit atât expunerea politicienilor care s-au pronunțat pro-cianură și minerit de suprafață dar, în egală măsură, a oferit ocazia candidaţilor care nu și-au exprimat o opinie să o facă. Campania a pus la îndemâna electoratului instrumente prin care cetățenii să îi poată aborda și întreba direct pe candidați.

www.europarlamentare.rosiamontana.org

Pe 25 mai avem ocazia să sancţionăm în modul pe care îl consideram cel mai potrivit, atât candidaţii, cât şi formaţiunile pe listele cărora participă la alegeri, care nu respectă drepturile noastre de a opta, pentru noi şi urmaşii noştri, pentru o viaţă sănătoasă şi prosperă, într-un mediu înconjurător curat şi sigur.

Lista candidaţilor pentru o Europă fără Fracturare:

tabel

***********************************************************************

insigna-euroDescrierea Campaniei

Campania electorală pentru alegerile parlamentare europene din 2014 reprezintă un moment important al luptei împotriva fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea resurselor neconvenționale, inclusiv a gazelor de șist. Organizațiile neguvernamentale din zona Europa-Magreb se mobilizează într-o campanie comună la nivel european, Campania „Europa Fără Fracturare” şi va solicita tuturor candidaților o poziție oficială, în scris față de utilizarea metodei fracturării hidraulice în Europa.

Viitorul Parlament European are nevoie de deputați europeni, care vor lupta pentru interesul public, independent de orice interese corporatiste, deputați care să ia poziție în favoarea cetățenilor și pentru democrație, împotriva influenței excesive a lobby-ului care sprijină băncile și marile corporații, deputați care să susțină un moratoriu asupra fracturării hidraulice de mare volum și care să se opună tentativelor din partea companiilor de petrol și gaze care ar putea pune în pericol sau sub semnul întrebării legislația noastră de mediu .

Declaraţia candidatului în format doc.

Scrisoarea catre candidati in format doc.

În ultimii cinci ani, Parlamentul European a dezbătut în mare măsură tema gazului de șist. Deși Parlamentul a propus ca directiva privind evaluarea obligatorie a impactului asupra mediului să fie extinsă și la explorarea și producția acestui combustibil fosil neconvențional, Consiliul European a respins rezoluția adoptată.

Astăzi, problema gazelor de șist este parte integrantă a dezbaterii publice în toată Europa. În Regatul Unit al Marii Britanii și în România manifestațiile cetățenilor care s-au opus acestei activități nocive sunt, uneori violent, reprimate. Proiecte pentru extracția metanului din strate de cărbune sunt în curs de dezvoltare în Belgia, Scoția și Franța. În această ultimă țară, interdicția de a fractura hidraulic ar putea fi ocolită prin intermediul unor licențe de explorare pentru cercetare științifică, permițând astfel utilizarea altor tehnici de fracturare. La toate nivelurile politice (instituții europene , guverne și parlamente ale statelor membre , autorități locale) lobby-ul  desfășurat de  către investitorii din industria de petrol și gaze nu a fost niciodată mai intens, în scopul de a abroga orice impedimente pentru activitățile lor. Legislația europeană și națională sunt sub presiune, și cu atât mai mult acordurile de comerț și investiții , care sunt în curs de negociere între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pe de o parte, și între Uniunea Europeană și Canada, pe de altă parte.

Am facut apel  la toți candidații pentru Parlamentul European,  care sunt convinși că producția de combustibili fosili neconvenționali prin metode extreme va agrava doar schimbările climatice:
– Să-și exprime în mod public opoziția față de extracția combustibililor fosili neconvenționali și față de fracturarea  hidraulică;
– Să susțină  angajarea Europei  într-o tranziție energetică  reală spre energiile nepoluante și regenerabile;
– Să respingă acordurile comerciale și de investiții în curs de negociere, precum și orice clauze care dau drepturi superioare investitorilor;
– Să poarte insigna „Europa Fără Fracturare ” pe tot parcursul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: