poza articol 3

Fracturarea epuizează rezervele de apă în cele mai aride zone ale ale Americii

Fracturarea epuizează rezervele de apă în cele mai aride zone ale ale Americii 

Din Texas şi până în California, extragerea petrolului și a gazelor necesită miliarde de litri de apă în majoritatea regiunilor preponderent secetoase ale ţării

O fotografie aeriană prezintă un câmp de mari dimensiuni cu puncte de fracturare într-o vale din nord-vestul statului Colorado. Pentru fracturarea unui singur puţ sunt necesare câteva milioane de litri de apă curată. Fotograf: Susan Heller/Getty images

sisu

Goana după petrolul şi gazele Americii epuizează rezervele de apă în cele mai aride şi preponderent secetoase regiuni ale ţării din Texas şi până în California, anunţă un studiu recent.

Din cele aproape 40.000 de puţuri de petrol și gaze forate începând cu anul 2011, trei sferturi au fost situate în zone în care apa este insuficientă, iar 55% au fost amplasate în zone afectate de secetă, evidenţiază raportul rețelei de investitori Ceres.

Pentru fracturarea acestor puţuri a fost nevoie de 441mld de litri de apă, ridicându-se astfel un nou val de îngrijorare legat de costurile neprevăzute ce însoţesc goana după energie a Americii.

„Fracturarea hidraulică creşte presiunea concurențială asupra rezervelor de apă în unele dintre regiunile cele mai private de apă şi lovite de secetă ale ţării”, a subliniat Mindy Lubber, preşedintele reţelei de investitori verzi, Ceres.

Fără noi reglementări şi mai stricte privind utilizarea apei, avertizează aceasta, industria ar putea fi „la un pas de coliziune” cu ceilalţi utilizatori de apă.

„Este un apel să ne trezim la realitate”, a declarat profesorul James Famiglietti, hidrolog al Universităţii Irvine din California. „Noi înţelegem că suntem o ţară care are nevoie de mai şi multă energie, însă cred că a venit vremea să discutăm despre impactul real al acestui fenomen și să facem tot posibilul să încercăm să reducem la minimum orice tip de daune.”

E nevoie de milioane de litri de apă curată pentru a fractura un singur puţ și o mare parte din acţiunile de foraj sunt imediat asociate cu zonele în care se înregistrează o criză permanentă de apă, sau cu regiunile lovite ani la rând de secetă.

Jumătate din cele 441mld de litri de apa a fost folosită pentru fracturarea puțurilor din Texas, stat ce a traversat ani la rând perioade de secetă accentuată – și unde se aşteaptă ca producţia să se dubleze în următorii cinci ani.

Untitled1

Furtune de mari dimensiuni legate la puncte de fracturare hidraulică din Midland, Texas. Fracturarea utilizează cantităţi uriaşe de apă pentru a elibera petrolul și gazele naturale prinse adânc în roci subterane. Datorită unor rezerve limitate de apă, companiile au căutat permanent modalităţi de reciclare a reziduurilor. Fotograf: Pat Sullivan/AP

Agricultura și oraşele sunt încă cei mai mari consumatori de apă, se explică raport. Se atrage însă atenţia asupra potenţialului de fracturare în continuă creştere la Eagle Ford, fenomen care a afectat major comunităţile mici, rurale, din acest stat, acesta devenind un episod central în goana după petrol și gaze din Texas.

„Producătorii de gaze şist au un impact semnificativ la nivel districtual, în special în districtele rurale mai mici, cu o capacitate limitată a infrastructurii acvifere”, se arată în raport. „Datorită cererii deja ridicate de utilizare a apei din partea producătorilor de șist din Eagle Ford, (se estimează că această cerere se va dubla în următorii 10 ani) aceste districte din mediul rural se pot aştepta la crize majore în următorii anii.”

Nivelurile acvifere locale din formaţiunea Eagle Ford au scăzut cu până la 91m în ultimii câțiva ani.

Un număr de comunități mici din Texas din zona de explotare intensă a petrolului şi a gazelor naturale au intrat deja în criză de apă sau sunt în pericol de a rămâne fără apă în câteva zile, împinse până la limită de combinaţia dintre secetă și cererea mare de apă pentru fracturare.

Douăzeci și nouă de comunităţi din întregul Texas ar putea să rămână fără apă în decurs de 90 zile, potrivit comisiei de calitate a mediului din Texas. Multe rezervoare din vestul Texasului sunt la numai 25% din întreaga capacitate.

Raportul mai aminteşte că aproape toate fântânile din Colorado (97%) au fost situate în zonele în care cea mai mare parte a pânzei freatice de mică şi mare adâncime este deja disputată între agricultură și oraşe. S-a spus că cererea de apă în stat pentru fracturare urma să se dubleze ajungând la 27 miliarde de litri până în 2015 – sau aproximativ la de două ori mai mult decât consumul anual al întregului oraş Boulder.

În California, unde luna trecută s-a declarat stare de necesitate din cauza secetei, 96% dintre noile sonde de petrol și gaze au fost localizate în zone în care  exista deja o concurenţă acerbă pentru apă.

Scenariul este valabil şi pentru alte regiuni antrenate în goana după petrol și gaze. Majoritatea sondelor din New Mexico, Utah și Wyoming sunt situate în aceeaşi măsură în zone unde avem de a face cu o criză a apei, se arată in raport.

           sisu1

Raportul declară că unii producători de petrol și gaze au început să recicleze apa, mai ales în șisturile Marcellus din Pennsylvania. Totuşi, se aminteşte că aceste măsuri s-au dovedit infime pentru a compensa cererea mare de apă destinată fracturării din următorii ani.

Fermierii din California cer in mod imperativ impunerea unui moratoriu asupra exploatarii gazelor de sist din cauza amenintarii de epuizare a surselor de apa:

http://ecowatch.com/2014/02/27/california-farmers-demand-fracking-moratorium/

Sursa:

Suzanne Goldenberg, corespondent SUA mediu înconjurător

2 păreri la “Fracturarea epuizează rezervele de apă în cele mai aride zone ale ale Americii”

  1. Alternativa!!!!Nu avem nevoie de aceste gaze de sist.Aceste gaze exista de milioane de ani.Daca sa distrus si furat totul in Romania; a mai ramas sa se fure si rezervele din subsol.De ce nu extragem noi romanii aceste rezerve subterane;si sa se gaseasca alta metoda decat cea a fracturarii hidraulice a acestor gaze de sist.Le oferim cireasa de pe tort strainilor.Unde se consuma foarte multa,multa apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *