Justitie

Acţiuni în instanţă în Campania antifracturare

Actiunile de lupta impotriva clasei politice care sprijina in bloc fracturarea hidraulica in explorarea si exploatarea gazelor de sist ajung si in instantele de judecata. Insa justitia se misca greu si este destul de obedienta fata de politic mai ales cand este vorba de acoperirea unor ilegalitati ale guvernului pentru protejarea intereselor ilegitime.

În ordine cronologică, in 2012 a fost pornit un proces de anulare a Hotărârilor de Guvern de aprobarea a acordurilor petroliere din perimetrele Bârlad, Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche. Procesul se află în recurs la Înalta Curte, dar nu are şanse foarte bune, fiind primul proces intentat, înainte să obţinem documentaţiile de acum.

La Vaslui a fost deschis un proces pentru anularea Acordurilor de Mediu pentru Pungeşti, Găgeşti şi Băceşti, în aprilie 2013. Procesul a fost initiat de GISCB si sustinut de Asociatia Salvati Bucurestiul. În prezent, procesul este strămutat la Iaşi, iar, pentru susţinerea plângerii, au fost transmise toate documentele şi studiile pe care mai multe grupuri de militanţi le-au adunat în ultimul an pentru dovedirea efectelor negative ale fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

În judeţul Vaslui, mai multe comune au adoptat prin Consiliul Local hotărâri de interzicere a fracturării hidraulice pe teritoriul comunei. Toate hotărârile au fost atacate de Prefect în contecios administrativ. Tribunalul Vaslui, printr-unul din complete, a respins 12 dintre ele, în primă instanţă, iar celălalt complet a dat dreptate celorlalte trei Consilii Locale. Cele trei sentinţe câştigătoare în primă instanţă se află în recurs, însă, pentru prima dată, o instanţă a admis faptul că gazele de şist nu sunt reglementate prin legea petrolului, aşa cum invocă autorităţile, ci ele sunt o resursă în afara cadrului legal. Pe cale de consecinţă, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pot fi făcute numai după ce Parlamentul adoptă o lege organică în acest sens. Actiunile au fost sprijinite de Asociatia Romania Fara Ei si Asociatia Salvati Bucurestiul.

Intimidările preşedintelul Consiliului Judeţean Vaslui au speriat unii primari, care nu au mai făcut recurs la decizia Tribunalului.

Cele 6 hotărâri de Guvern de aprobare a acordurilor de explorare-dezvoltare-exploatare, aprobate în Decembrie 2012 în perimetre din vestul ţării, au fost atacate în contecios administrativ şi urmează prima înfăţişare, etapa procedurală fiind depăşită. Pentru prima dată, a fost invocat motivul nelegalităţii hotărârilor de guvern, tocmai prin prisma faptului că gazele de şist nu sunt reglementate prin lege. Actiunea este initiata de Asociatia Romania Fara Ei.

Prefectul din Vaslui, Radu Renga (PNL), printr-o decizie fără precedent în România, blochează abuziv organizarea referendumului pentru demiterea primarului din Pungeşti, decizie care a fost atacată de mai multe persoane din Pungesti şi de Asociatia Salvati Bucurestiul, Active Watch, Asociatia Neuerweg si Asociatia Romania Fara Ei. Actiunea se află în stadiul procedurii prealabile.

Acordul de mediu de la Pungesti si cel de la Puiesti sunt in lucru pentru a fi atacate din nou in instanta de catre Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Fundatia Eco-Civica si Asociatia Romania Fara Ei.

Pregatim o ordonanţă preşedinţială pentru oprirea lucrărilor la Pungeşti, având ca temei încălcarea de către Chevron a Acordului de Mediu. În acord se prevede că apa necesară lucrărilor va fi achizitionată din surse externe, Aquavas Negreşti, şi transportată cu cisternele la Pungeşti. Momentan, deşi lucrările sunt în toi şi sonda e pe cale de a fi ridicată, Chevron nu are niciun contract de furnizare a apei. În schimb, în interiorul perimetrului, Chevron a săpat patru puţuri, doua la 85 m adâncime şi doua la 15 m adâncime. Chevron pretinde că acestea sunt pentru monitorizarea calităţii apei. În realitate, în acordul de mediu, puţurile pentru monitorizarea calităţii apei sunt mult în afara perimetrului. Pentru forajul puţului, în acordul de mediu se estimează o cantitate de 1.500 m3 de apă, însă, în realitate, pentru un astfel de puţ, este necesară o cantitate dublă de apă. Actiunea este sustinuta de Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Miscarea de Rezistenta Pungesti si Asociatia Romania Fara Ei.

O nouă acţiune pentru contestarea hotărârii de guvern de aprobare a acordului petrolier pentru Bârlad va fi depusă pe temeiul de nelegalitate şi susţinută de cele mai noi studii ştiinţifice apărute, privind pericolele fracturării hidraulice de mare volum. Actiunea va fi sustinuta de Asociatia Romania Fara Ei, Asociatia Miscarea de Rezistenta Pungesti, si Fundatia Eco-Civica.

La Pungeşti sunt zeci de dosare penale ale sătenilor, zeci de procese verbale,  iar activiştii antifracturare sprijină apărarea localnicilor şi activiştilor căzuţi victime ale sistemului abuziv, nedemocratic.

Foarte multe asociaţii, ONGuri, activişti sunt implicaţi în aceste acţiuni, în multe dintre ele lucrând împreună. De asemenea, urmează ca cei implicaţi să se întâlnească pentru a îmbunătăţii şansele fiecărei acţiuni iniţiate. Printre cei implicaţi se află şi persoane cu experienţă în plan juridic, avocaţi pro bono dar şi avocaţi plătiţi dar, marea problemă rămâne faptul că instanţele româneşti se mişcă foarte greu.

5 păreri la “Justitie”

 1. UPDATE 22 august:
  TOATE actiunile in instanta anuntate in articol a fi in pregatire sunt acum depuse si in derulare.
  Urmeaza si altele. Ramaneti atenti si urmariti actualizarile!

 2. Chevron Romania Exploration And Production SRL
  CUI 27441181
  J40 / 9304 /2010
  tel 0729730408
  adresa Pta Presei Libere , Nr 3-5 , Bl City Gate , Et 12
  Sect 1
  blocul dinspre pasajul subteran

 3. multumesc lui dumnezeu ca mai sunt si romani carora le pasa. mult succes in activitatea dumneavoastra

 4. Felicitari pentru actiunile initiate in justitie.!
  As sugera ca si alte primarii sa interzica exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica prin obtinerea unor hotarari ale consiliilor locale. Indiferent daca se cere de prefectura anularea lor in justitie ar trebui continuata actiunea pana la CEDO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: