poza articol 4

Lobby-ul petrolier – politică de stat

Lobby-ul companiilor din industria petroliera a ajuns in SUA politica de stat, un lucru deloc surprinzator tinand cont ca industria petroliera este cel mai mare finantator al campaniilor electorale.

Asa a si ajuns fracturarea hidraulica sa fie exceptata de la legea care apara calitatea apei potabile din SUA, The Clean Water Act. In 2005, la presiunile vice-presedintelui Dick Cheney, fluidul de fracturare a fost exceptat de la Clean Water Act dupa ce companiile care detineau patentul pentru mixul de substante s-au declarat ingrijorate de obligatiile de a divulga reteta cocktailului de substante, deoarece alte companii si le-ar fi putut insusi. Si totusi, nimeni nu a inteles de ce asta e mai important decat calitatea apei si dreptului la mediu curat, la viata sanatoasa.  In plus, companiile erau exceptate si de la a respecta orice reglementari care protejeaza apa. Nu e de mirare ca Dick Cheney lucrase cu putin timp in urma pentru compania Halliburton, unul din cei mai mari jucatori in industria de extragere a gazelor de sist.

In Romania, lobby-ul nu este reglementat prin lege si, asa cum se practica, se numeste „trafic de influenta”. In ce priveste gazele de sist, se practica prin oficialitati si diplomati americani (vezi Mark Gittenstein, Wesley Clark) dar si prin companii nationale cu un mare interes in exploatare.

Nu e de mirare atunci ca, in acelasi an in care o prestigioasă revistă online creată în New York, renumită pentru campaniile sale ecologice de anvergură, i-a oferit Chevron-ului titlul dezonorant de „cea mai toxică companie energetică a anului 2011”, Chevron punea piciorul în România, iar guvernanţii o întâmpinau cu braţele deschise.

Urmariti un reportaj al Democracy Now (cautam si voluntari care sa il traduca) despre cum lobby-ul (aka „trafic de influenta”) in loc sa fie reglementat si controlat, a trecut si mai mult in culisele politicilor de stat si chiar globale.

http://www.youtube.com/watch?v=PmkLsBmfcYs&feature=em-uploademail

http://www.democracynow.org

Problema gazelor de sist este parte dintr-o imensa tesatura globala, care duhneste a trafic de influenta la nivel inalt, cu sfidarea totala a vointei comunitatilor. Problematica unor forte imperialiste care isi forteaza agenda la nivel national devine din ce in ce mai pregnanta si rezolvarea acestor probleme la nivel local se va confrunta mereu si cu aceste forte…

Michael Parenti prezinta aceasta tesatura in care agenda corporatiolor devine politica de stat in cartea „The Face of Imperialism” :

 http://www.michaelparenti.org/the_face_of_imperialism.html
„Schimbarile drastice in ce priveste clima nu sunt o problema a urmatoarelor generatii sau de sfarsit de secol. Schimbari catastrofice se intampla acum. Pentru a supravietui trebuie sa impingem inapoi Imperiul, sa dezvoltam energie sustenabila si sa ne vindecam de patologia profitului.”
Desigur ca sunt si numeroase alte surse, unele mai moderate, altele partizane, iar concluziile sunt ale fiecaruia, dar analiza problemei la nivel global precum si a jocurilor de culise sunt indispensabile intelegerii problemei si, implicit, solutionarii ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: