poza articol 5

Peste 1.000 de profesionişti din sistemul de sănătate american cer oprirea fracturării hidraulice!

Peste 1.000 de profesionişti din sistemul de sănătate american cer oprirea fracturării hidraulice!

Sursa: http://ecowatch.com/2014/02/20/health-professionals-call-obama-halt-fracking/

Astăzi, 21 februarie 2014, Environment America Research & Policy Center și filialele sale de stat au trimis scrisori de la mai mult de 1.000 de medici, asistente medicale si alţi profesionişti din sănătate către președintele Barack Obama și factorii de decizie ai statului american afirmând că fracking-ul ar trebui să oprit urgent, având în vedere amenințările copleșitoare pentru sănătatea publică.

Scrisorile vor şi să sensibilizeze opinia publică, arătând că impactul fracturării hidraulice este dramatic şi în creștere. De exemplu, într-un studiu peer-reviewed publicat luna trecută, cercetătorii au descoperit o rată crescută de malformaţii congenitale la copiii născuţi de femeile din Colorado, care locuiau în imediata apropiere a mai multor sonde de petrol şi gaze .

Fracturarea hidraulică îmbolnăveşte oamenii. Punct! Familii întregi din Pennsylvania, din Colorado şi Dakota de Nord sunt deja bolnave din cauza poluării aerului și din cauza contaminării apei, cauzate de forajul murdar”, a declarat Courtney Abrams , director de program pentru apă curată pentru Environment America.  “Timpul să acţionăm este acum şi mai mult de 1.000 de medici, asistente medicale şi cadre medicale la nivel naţional sunt de acord. Acest lucru ar trebui să servească drept un apel de trezire pentru factorii de decizie. „

Fracturarea hidraulică se extinde rapid în întreaga țară, precum și efectul său asupra sănătății publice şi asupra mediului. Există un număr tot mai mare de cazuri documentate de persoane care suferă de efecte acute și cronice asupra sănătăţii pentru că trăiesc în apropierea operațiunilor de fracturare – inclusiv greaţă, erupţii cutanate, ameţeli , dureri de cap și sângerări nazale. Medicii care revizuiesc dosarele medicale din Pennsylvania au numit aceste boli „vârful aisbergului ” al impactului fracking-lui asupra sănătății.

„Fracturarea dăunează sănătăţii în mai multe moduri, printre care şi eliberarea de gaze toxice, contaminând cantități uriașe de apă, și care contribuie în mare măsură la schimbările climatice. Ca națiune, ar trebui să dezvoltăm energia din surse regenerabile curate.” a declarat Catherine Thomasson, medic şi director executiv al Asociaţiei Medicilor pentru Responsabilitate Socială. „Generarea de energie electrică nu ar trebui să fie o sursă de boala,  nu ar trebui să fie otrăvitoare. „

Operațiunile de fracturare au contaminat sursele de apă potabilă din Pennsylvania până în New Mexico. Scurgeri de lichid de fracturare, care conține substanțe cancerigene (de exemplu, benzen) şi substanțe chimice care afectează sistemul endocrin, au poluat râuri și pârâie. Apa uzată rezultată în urma fracturării – de multe ori conţinând metale grele (de exemplu, plumb, arsenic) și materiale radioactive (de exemplu, radon , uraniu), a poluat apele subterane infiltrându-se chiar depozitată în bazine speciale.

Contaminanții eliberaţi în aer în urma operațiunilor de fracturare includ compuși organici volatili (COV) , unii cancerigeni, iar unii provocând daune ficatului, rinichilor și sistemului nervos central. Cercetatorii de la Universitatea din Colorado, de la Şcoala de Sănătate Publică, au constatat că persoanele care trăiesc la o jumătate de milă distanţă de sonde de fracturare au avut un risc mai mare de a dezvolta cancer decât persoanele care locuiesc mai departe.

În ciuda acestor efecte, fracturarea hidraulică este exceptată de la reglementări cheie din legile națiunii, privind sănătatea publică și mediul, inclusiv Safe Drinking Water Act, Clean Water Act, Clean Air Act şi Legea privind conservarea resurselor și de recuperare, legea care reglementează deșeurile periculoase .

„Ca asistentă medicală, eu consider că prevenirea este o componentă cheie de îngrijire a sănătăţii , de aceea cercetările arată faptul că acei copii care sunt născuţi în apropiere operaţiunilor de fracturare au un risc crescut de malformaţii congenitale, ceea ce este un motiv de profundă îngrijorare”, a declarat Katie Huffling , RN, MS, CNM și director de programe pentru Alianța Asistentelor Medicale pentru un Mediu Sănătos.” Rezolvarea acestor lacune de reglementare este esențială pentru a preveni expunerea la substanțe chimice potențial toxice și poluanții atmosferici. „

În timp ce administrația Obama are în vedere luarea unor măsuri în ce priveşte impactul fracturării- acestea include efectuarea unui studiu de evaluare a amenințărilor pentru apa potabilă – și are în vedere realizarea unor norme de reglementare a fracturării pe terenuri publice și controlul emisiilor de metan de la operațiuni de exploatare a petrolului şi gazelor – lipseşte cu desăvârşire supravegherea federală. Regulamentele la nivel de stat sunt foarte diferite și în mare măsură insuficiente pentru a proteja sănătatea publică. De exemplu, în Pennsylvania s-a emis chiar o lege care impune tăcerea, gag order, în cazul medicilor, asistentelor medicale şi a altor furnizori de asistentă medicală, care le interzice să le spună pacienților sau altor furnizori la ce produse chimice au fost expuşi.

În scrisorile trimise, profesionistii din domeniul sanatatii spun că  „răspunsul prudent și de precauție ar fi să se oprească fracturarea imediat.” Unele dintre scrisori fac apel la factorii de decizie de stat de a interzice fracturarea hidraulică, în timp ce o scrisoare națională solicită președintelui Obama să ia două măsuri imediate pentru a proteja mai bine familiile și comunitățile:

–          Înlăturarea reglementărilor prin care fracturarea este exceptată de la legile majore de mediu și sănătate publică ale națiunii.

–          Declararea zonelelor  sensibile – inclusiv locurile care asigură apa potabilă pentru milioane de americani – „off-limits”, zone în care fracturarea hidraulică este interzisă automat.

„Fracturarea este o urgență de sănătate publică. Administrația Obama ar trebui să acționeze cu toată autoritatea sa pentru a proteja mai bine comunitățile. Având în vedere impactul negative major pe care fracturarea hidraulică l-a provocat deja, ar trebui să interzică această practică a forajului murdar”, a concluzionat Abrams.

Scrisoarea:

20 februarie 2014

Dragă domnule președinte Obama,

Ca medici, asistente medicale, cercetători și alți profesioniști din domeniul sănătății publice, suntem profund îngrijorați de volumul mare de activități de fracturare hidraulică (fracking) și de amenințarea în creștere la adresa sănătății publice și a mediului. Prin operațiunile de fracking (exemplu, ciclul complet de operații de extracție, nu numai tehnica de fracturare) se injectează amestecuri complexe de substanțe chimice toxice adânc sub pământ, fapt care generează milioane de litri de apă toxică, adesea contaminată cu toxine radioactive, cauzatoare de cancer și de alte boli; se eliberează compuși chimici toxici în aerul pe care-l respirăm și contribuie în mod semnificativ la modificarea climei. Fiecare dintre aceste amenințări aduce mari prejudicii, incluzând: 

– Operațiunile de fracking au contaminat sursele de apă potabilă din Pennsylvania până în New Mexico; 

– Pierderile și răspândirea fluidului de fracturare, care adesea conține carcinogeni cunoscuți (ex. benzen) și substanțe care afectează sistemul endocrin au poluat râurile și pârâurile. Alți contaminanți au ajuns în izvoarele din zonele locuite. Apă contaminată conținând metale grele (plumb, arsenic) și materiale radioactive (radon, uraniu) a ajuns din sutele de puțuri de fracturare în pânza freatică.

– Contaminanții aerului eliberați în cadrul operațiunilor de fracturare includ compuși organici volatili (VOC); unii dintre ei sunt carcinogeni, iar alții îmbolnăvesc ficatul, rinichii și sistemul nervos central. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado, Școala de Sănătate Publică, au constatat că oamenii care locuiesc la un kilometru de puțurile de fracturare prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer decât cei care locuiesc mai departe. 

– Există un număr în creștere de cazuri documentate de persoane care suferă de diferite boli acute și cronice, ca efect al faptului că locuiesc aproape de locurile în care se desfășoară operațiuni de fracturare, incluzând vomă, eczeme, amețeli, dureri de cap și sângerări nazale. Medicii care au cercetat aceste dosare medicale au numit aceste boli a fiind doar “vârful aisbergului” al impactului fracturării hidraulice asupra sănătății;

– Operațiunile de fracturare eliberează în aer cantități semnificative de poluanți cauzatori de încalzire globală. Metanul, despre care oamenii de știință spun că e de 86 de ori mai potent decât carbonul ca gaz de seră, este eliberat la puțurile de exploatare a petrolului și gazului de șist, atât în timpul procesării, cât și în timpul transmisiei și distribuției gazului. Încălzirea globală prezintă o amenințare majoră la adresa sănătății umane, via valuri de căldură, manifestări extreme ale vremii, inundații, contaminarea apei, creșterea nivelului mărilor, expansiunea bolilor transmise de insecte, înrăutățirea calității aerului, afectarea culturilor agricole, instabilitate socială și conflicte; 

Având în vedere toate aceste efecte dezastruoase, răspunsul prudent și precaut ar fi stoparea fracturării hidraulice. În loc de asta, industria petrolieră și extractivă caută să extindă fracturarea hidraulică într-un ritm frenetic, chiar și în zonele care oferă apă de băut pentru milioane de americani. 

În lumina acestor constatări, vă sugerăm să luați două măsuri imediate ca să protejați familiile și comunitățile afectate de fracking: întâi, cereți închiderea portițelor legislative care exceptează frackingul de la prevederile legale privind sănătatea publică și sănătatea mediului în națiunea americană, incluzând Actul pentru Apă Curată, Actul pentru Aer Curat și legile pentru reziduuri periculoase. Doi, luați act de recomandările comitetului consultativ al administrației prezidențiale privind frackingul și declarați zonele care reprezintă depozite de apă potabilă pentru milioane de americani ca zone sensibile, și nu permiteți desfășurarea frackingului în ele. 

Lăsată la voia întâmplării, activitatea de fracturare hidraulică de mare volum și pe suprafețe întinse ar putea ajunge în curând să fie una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice și a mediului cu care ne-am confruntat în decursul unei generații. 

Vă cerem să treceți la acțiune chiar acum.

Cu sinceritate,

Lista de 1000 de semnături

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *