ENI

Polonia: Compania ENI inchide perimetrele de explorare a gazelor de sist

Compania energetică italiană Eni abandonează eforturile de a produce gaze de șist în Polonia, ţară care se confruntă cu încă o lovitură pentru ambițiile țării de a deveni un producător important de gaze și ridicând semne de întrebare asupra explorarii si exploatarii gazelor de șist în Europa .ENI

O persoană cu experienta în industrie a spus ca Eni a închis trei perimetre concesionate în Polonia pentru exploatarea gazelor de şist, deoarece structura geologică a fost mult mai nefavorabilă decât se estimase anterior. Decizia a fost confirmată de către ministerul mediului din Polonia.

Eni este ultima companie care părăseşte Polonia, după retragerea ExxonMobil, Marathon Oil și Talisman Energy, Chevron fiind una dintre puţinele companii mari rămase de la începerea vânătorii de gaz de şist .

Energy Information Administration din SUA a stârnit în Polonia frenezia gazelor de şist încă din 2011, când au estimat posibile rezerve de 5.3 trilioane de metri cubi , cel mai mare din Europa . Estimările recente poloneze au fost cu cel puţin un ordin de mărime mai mici, în intervalul de 346bn la 768bn metri cubi . Polonia utilizează 16 miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar două treimi provin din Rusia .

Entuziasmul inițial s-a risipit pentru că guvernul a luptat pentru o noua lege a energiei, bulversând piaţa energiei, impunând taxe mari industriei extractive. Până în prezent, doar aproximativ 50 de sonde de explorare au fost forate și doar la câteva s-a folosit fracturarea hidraulică.

Geologii estimează că mai mult de 300 de puțuri trebuie să fie forate și fracturate pentru a avea o bună estimare a rezervelor viabile comercial din Polonia. Fiecare sondă costă însă între 10-15 milioane de dolari.

Franța, care în estimarea SUA este a doua ţară europeană cu cele mai mari rezerve potenţiale, după Polonia, a interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Curtea Constituţională a confirmat constituţionalitatea legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *