poza articol

Scrisoarea Grupului Antifracturare din New York către guvernatorul Cuomo

Zeci de articole ştiinţifice dovedesc impactul dezastruos al fracturării hidraulice de mare volum

May 29, 2014

Onorabilul Andrew M. Cuomo
Guvernator al statului New York
NYS State Capitol Building
Albany, NY 12224

Dragă Guvernator Cuomo și dragă Comisar pentru Sănătate Zucker,

Noi, medici, asistente, cercetători și profesioniști din domeniul sănătății publice, vă scriem pentru a vă pune la curent cu ultimele descoperiri alarmante ale studiilor privind impactul forajului și fracturării hidraulice pentru gaze naturale asupra sănătății și comunitățiilor. Datele științifice, în ansamblul lor – cuprinzând sute de studii peer-reviewed (Physicians Scientists & Engineers for Healthy Energy (PSE), 2014) și sute de rapoarte adiționale și studii de caz – arată că permiterea fracturării hidraulice de mare volum în statul New York ar ridica riscuri semnificative pentru aerul, apa, sănătatea și siguranța cetățenilor din New York. În același timp, noi evaluări din partea comisiilor de experți au stabilit în mod cert că există lacune fundamentale în datele disponibile în prezent și că, chiar și cele mai bune reglementări posibile nu sunt suficiente pentru a ne proteja sănătatea și mediul.

Îngrijorați atât de creșterea exponențială a dovezilor impactului negativ cât și de incertitidinile care planează în continuare, vă cerem să adoptați un moratoriu oficial de cel puțin încă 3 – 5 ani, timp în care noi date științifice și cunoștințe medicale despre impactului fracturarii hidraulice de mare volum vor continua să fie descoperite.

Mulți dintre noi am depus în trecut observații în cadrul sesiunilor de consultare a publicului, observații în care s-a pus accent pe o varietate mare de studii și pe date care dau curs unor îngrijorari privind impactul asupra sănătății publice. În lumina acestor motive de îngrijorare, New York a decis în mod înțelept să mențină un moratoriu de facto. Cu toate acestea, de la încheierea ultimei perioade de acceptare a observațiilor publice, cantitatea de studii științifice aproape s-a dublat. Mai mult, ritmul în care noi studii apar s-a accelerat: numărul studiilor privind impactul fracturarii hidraulice de mare volum asupra sănătății publice publicate în primele luni ale anului 2014, depășesc suma tuturor studiilor publicate în 2011 și 2012 (Mobbs, 2014).

În ansamblul lor, aceste noi informații confirmă doveziile inițiale, dar indică și probleme adiționale pentru sănătate asociate operațiunilor de foraj și de fracturare hidraulică de mare volum, dezvăluind probleme ireversibile și de necontestat. Noile informații evidențiază faptul că multe riscuri relevante nu au fost nici identificate în totalitate, nici evaluate corespunzător. Deși obiectivul acestor îngrijorari precum și extinderea noilor date apărute sunt mult mai ample decât ar putea aceasta scrisoare să cuprindă, vă atragem atenția asupra tendințelor actuale ale studiilor științifice:

Dovezile care corelează contaminarea apei cu fracturarea hidraulică de mare volum sunt acum indisputabile. O investigație realizată de Associated Press a confirmat cazuri de contaminare a apei în Pennsylvania, Ohio, West Virginia și Texas (Begos, 2014). Substanțele poluante asociate fracturării hidraulice de mare volum detectate în surse de apă includ gatul metan (Jackson et al., 2013), radium (Vengosh, Jackson, Warner, Darrah, & Kondash, 2014), arsenic (Fontenot et al., 2013), și substanțe ce perturbă sistemul hormonal (Kassotis, Tillitt, Davis, Hormann, & Nagel, 2014).

În urma parcurgerii întregii cantități de date, Consiliul Academiei Canadiene a concluzionat: “O ipoteză des folosită… este cea că fracturare hidraulică de mare volum nu a avut un impact dovedit asupra apelor subterane. Cele mai recente studii peer-reviewed contrazic și resping această afirmație și indică faptul că cele mai mari îngrijorări sunt generate de impactul cumulat pe termen lung care nu este înca unul suficient de evidențiat și rămâne greu de prezis. . . . Cea mai importantă întrebare privind contaminarea apei subterane în urma explorării și exploatării gazelor de șist nu este dacă se va produce un impact asupra apei, ci unde și cand se va produce. . . ” (Council of Canadian Academies, 2014).

Integritatea structurală a puțurilor poate ceda. Aceste erori sunt obișnuite, inevitabile și cresc la număr pe  măsură ce puțurile îmbătrânesc și cimentul și cămăşuiala se deteriorează. Potrivit datelor din industrie, 5% dintre puţuri au scurgeri din primele zile, iar mai mult de jumătate dintre ele au scurgeri după 30 de ani (Brufatto et al., 2003). Date furnizate de Departamentul Pentru Protecţia Mediului din Pennsylvania  indică o rată de 6% până la 7% a puţurilor noi care au cedat în fiecare an, în ultimii trei ani.  Consecințele scurgerilor de gaz includ riscul de explozie, contaminare a apei de băut, infiltrarea gazului metan în atmosferă, cu un puternic efect de seră (Ingraffea, 2013).

Forarea şi fracturarea hidraulică de mare volum contribuie la distrugerea integrităţii puţului. Forajul creează microfracturi în roca din jur, pe care cimentul nu le poate umple, deschizând noi căi pentru migrarea în sus a fluidelor şi a gazelor.  În plus, presiunea ridicată provocată de fracturarea repetată a puţurilor poate deforma cimentul, crescând riscul de scurgere. Compresia şi deteriorarea cimentului în urma învechirii lui duce la îndepărtarea acestuia de roca din jur , scăzând etanşeizarea, şi creând orificii de contaminare. Potrivit unei comisii de experţi, “cea mai mare ameninţare asupra apei subterane provine din scurgerile de gaz din subteran, pe care nici aplicarea celor mai bune practici din domeniu nu le poate preveni pe termen lung.”(Council of Canadian Academies, 2014).

Eliminarea apei reziduale rezultate în urma fracturării este legată cauzal de cutremure şi contaminarea cu substanţe radioactive a apelor de suprafaţă. Aceasta rămâne o problemă fără soluţii existente. Precum a confirmat şi  U.S. Geological Survey, injectarea la mare adâncime a apelor reziduale a provocat cutremure de o intensitate semnificativă în Oklahoma (Sumy, Cochran, Keranen, Wei, & Abers, 2014). O echipă de la Lamont-Doherty Earth Observatory din cadrul Universităţii din Columbia a raportat constatări similare în Ohio şi a demonstrat că injectarea fluidului rezidual pune presiune pe faliile geologice şi le face vulnerabile la alunecări.(Davies et al., 2014).

În Regatul Unit, Canada, Mexic şi Ohio, geologii au stabilit o legătură directă şi între operaţiunile de fracturare hidraulică şi cutremure (Godoy, 2014; The Canadian Press, 2012; Vukmanovic, 2011). Membrii Societăţii Seismologice din America avertizează asupra fractului că geologii nu cunosc încă o metodă de a prezice momentul şi locaţia unui astfel de cutremur: “Nu ştim cum să estimăm anticipat probabilitatea că o operaţiune [de fracturare sau injectare a apei reziduale] va fi o sursă de activitate seismică.” (Kiger, 2014).

Cercetătorii avertizează asupra faptului că astfel de curemure pot avea loc la zeci de mile distanţă de puţuri. (Walsh, 2014)

Atât certitudinile cât şi incertitudinile privind riscurile de cutremur în urma operaţiunilor de fracturare hidraulică dau curs unor îngrijorări majore privind posibile consecinţe ale activităţilor legate de fracturarea hidraulică de mare volum asupra infrastructurii pentru apă potabilă a oraşului New York. Niciun alt oraş important din SUA nu furnizează apa prin apeducte vechi, cu o lungime de 100 de mile care se întind chiar deasupra stratului de şist Marcellus. Pagubele cauzate de un seism acestor apeducte ar putea compromite furnizarea de apă potabilă pentru New York şi ar crea o criză  catastrofică privind sănătatea publică. În acelaşi timp, transportarea apei reziduale la staţiile de epurare a rezultat în contaminarea râurilor şi izvoarelor cu radium radioactiv care nu poate fi epurat (Nelson et al., 2014; Warner, Christie, Jackson, & Vengosh, 2013).

Impactul tuturor activităţilor ce însoțesc operațiunile de fracturare hidraulică de mare volum asupra calităţii aerului sunt mai evidente ca oricând. Poluarea aerului e provocată atât de extragerea gazelor în sine, cât şi de traficul intens rezultat din multitudinea transporturilor necesare în etapele de extragere, procesare şi livrare. Cu toate acestea, tehnologiile de monitorizare folosite în prezent subestimează riscul continuu la care sunt expuşi oamenii, în special copiii (Brown, Weinberger, Lewis, & Bonaparte, 2014; Rawlins, 2014; University of Texas, 2014). Agenţii de poluare a aerului rezultaţi în urma fracturării includ pulberi de dioxid de siliciu cancerigeni (Moore, Zielinska, Pétron, & Jackson, 2014), benzen cancerigen (McKenzie, Witter, Newman, & Adgate, 2012), şi compuşi organici volatili (VOCs) care produc ozon (Gilman, Lerner, Kuster, & de Gouw, 2013). Expunerea la ozon – smog – contribuie la probleme de sănătate care costă mult și sunt debilitante, inclusiv moarte prematură, astm, atac cerebral, infarct și greutate redusă la naștere (Jerrett et al., 2009). Volumul de aer toxic eliberat în mod neplanificat în perimetrele sondelor de fracturare hidraulică din Texas a crescut cu 100% din 2009, potrivit unei investigații extensive a Centrului pentru Integritate Publică, InsideClimate News şi the Weather Channel (Morris, Song, & Hasemyer, 2014).

Suntem alarmaţi de faptul că Uintah Basin, din Utah, o regiune care era cunoscută drept una idilică și foarte curată, figurează acum pe lista celor 25 de regiuni cu cel mai poluat aer din SUA (American Lung Association, 2014). Într-adevăr, cantitatea totală anuală a emisiilor de VOC provenite de la perimetrele de fracturare din Uintah Basin sunt echivalentul a celei cauzate de 100 de milioane de mașini (Lockwood, 2014). Nelămuriri privind un număr crescut de cazuri de bebeluşi născuţi morţi şi morţi imediat după naştere în zonă au îndemnat la ințierea mai multor cercetări aflate în curs de realizare (Stewart & Maffly, 2014).

Impactul social asupra comunităţilor poate fi unul răspândit, generând mari costuri şi chiar fatal. Impactul social include creşterea criminalităţii, a numarului de cazuri de boli cu transmitere sexuală, accidentele de mașină şi accidentarea gravă, chiar mortală a lucratorilor(Ghahremani, 2014; Gibbons, 2013; Healy, 2013; Hennessy-Fiske, 2014; O’Hare, 2014; Olsen, 2014). O nouă investigaţie desfăşurată de Associated Press a dezvăluit faptul ca numărul de morţi în urma accidentelor auto a crescut de patru ori în zonele intens exploatate, în timp ce, în restul ţării, numărul s-a micşorat (Associated Press, 2014).

Raportul realizat de Multi-State Shale Research Collaborative, intitulat “Evaluarea Impactului Exploatării Gazelor de Şist: patru studii de caz din comunităţi”, a documentat impactul fracturării hidraulice asupra economiei, administraţiei locale şi a serviciilor publice în patru comunităţi rurale. Printre concluziile studiului se numără: – începerea operaţiunilor de fracturare hidraulică implică un flux de muncitori angajaţi din alte state şi costuri pentru serviciile asigurate de poliţie, serviciile medicale de urgenţă, distrugerea drumurilor, costuri medicale şi sociale ridicate.  În acelaşi timp, costurile ridicate pentru chirii duc la scăderea numarului de locuinţe accesibile (Multi-State Shale Research Collaborative, 2014). Ca profesionişti din domeniul medical, ştim foarte bine că aceste aspecte ale impactului social duc implicit la consecinţe în ce priveşte sănătatea oamenilor, în special în cazul mamelor singure cu venituri mici şi copiii acestora.

Secretizările din industrie contribuie la obstrucționarea științei. Deși doveziile impactului negativ continuă să apară, evaluări ale datelor științifice obținute până acum indică faptul că nu există deocamdată investigațiile necesare pentru a înțelege efectele pe termen lung asupra sănătății. Organizații medicale și științifice, precum și asociații de academicieni din SUA, Anglia, Canada și Australia au recunoscut recent că motivele de îngrijorare privind sănătatea publică sunt întemeiate și au declarat că este nevoie de studii științifice pe sănătate comprehensive și de înaltă calitate. (Adgate, Goldstein, & McKenzie, 2014; Coram, Moss, & Blashki, 2014; Council of Canadian Academies, 2014; Kovats et al., 2014).

Aceste recomandări sunt similare celor făcute de U.S. Government Accountability Office, cu ceva timp în urmă.  În 2012, GAO a evidențiat faptul că forarea și fracturarea hidraulică de mare volum ridică în mod cert “riscuri inerente pentru mediu și sănătatea publică.” În același timp, “gravitatea acestor riscuri…este necunoscută” din cauza faptului că nu există studii serioase privind impactul cumulat, pe termen lung (U.S. Government Accountability Office, 2012).

Pentru a explica de ce știința a lipsit o perioadă îndelungată, dorim să accentuăm obstacolele întâmpinate de oamenii de știință care au demarat studii atât de necesare pe acest subiect. Ca exemplu concret, precum au constatat și mai mulți observatori independenți, “industria a încercat mereu să limiteze cantitatea de informație dezvăluită oamenilor de știință privind operațiunile specifice” (Sadasivam, 2014), și au apelat la realizarea mai multor acorduri de confidențialitate ca strategie principală de a împiedica accesul cercetătorilor din domeniul sănătății și nu doar al acestora, la anumite date. (Efstathiou Jr. & Drajem, 2013). Cu toate acestea, studii importante continuă să completeze lacunele din cercetare și să creeze o imagine mai clară, de ansamblu a impactului pe termen lung și cumulat al fracturării hidraulice de mare volum.

Multe astfel de studii sunt în curs de realizare și vor fi publicate într-un orizont de 3-5 ani. Aceste studii includ investigații avansate privind substanțele chimice existente în fluidul de fracturare care perturbă sistemul hormonal; studii privind nașterile în rândul femeilor însărcinate care locuiesc în apropierea operațiunilor de foraj și fracturare hidraulică; studii privind impactul asupra calității aerului; și studii privind contaminarea apei de băut.

Întocmai precum profesioniștii în sănăptate depun un jurământ ca ‘în primul rând să nu facă rău,’ aceasta este și principalul standard pe care statul New York trebuie să îl respecte prin decizia pe care o va lua în privința fracturării hidraulice de mare volum. Într-adevăr, stimate guvernator Cuomo, vă reamintim promisiunea făcută de dumneavoastră de a nu  permite fracturarea hidraulică de mare volum dacă sănătatea cetățenilor statului New York și calitatea tuturor resurselor de apă nu pot fi protejate. În ciuda multor incertitudini, un fapt este clar: luând în considerare toate datele științifice aflate la dispoziția noastră în prezent,  Departamentul de Sănătate al statului New York trebuie să constate că acest standard admirabil și necesar nu poate fi atins.

În consecință, și pe măsură ce noi studii de o importanță critică sunt în curs de realizare, cerem de urgență guvernării statului New York să își asume un rol de lider la nivelul națiunii impunând un moratoriu oficial. Având în vedere lipsa oricăror dovezi că fracturarea hidraulică de mare volum poate fi realizată în siguranță, precum și multitudinea de dovezi care arată ca nu poate fi realizata astfel, considerăm că un moratoriu de 3 – 5 ani de zile este intervalul minim pentru a impune o astfel de măsura.

În final, credem că sănătatea publică este o problemă ce trebuie tratată cu transparență și participarea cetățenilor, mai ales a celor care vor fi direct afectați. Alături de un moratoriu oficial, pe măsură ce noi date științifice privind impactul fracturării vor fi descoperite, statul ar trebui să demareze un studiu comprehensiv privind impactul asupra sănătății cetățenilor statului New York, cu implicarea publicului, a comunității medicale independente și a comunității științifice  (Concerned Health Professionals of New York, 2013).

Cu sinceritate,

HEALTH & MEDICAL ORGANIZATIONS

Alliance of Nurses for Healthy Environments

American Academy of Pediatrics, District II New York State

American Lung Association in New York

Babylon Breast Cancer Coalition

Breast Cancer Action, a national grassroots education and advocacy organization with over 2600 members in New York State

Breast Cancer Coalition of Rochester

Breast Cancer Fund

Breast Cancer Options, Kingston

Capital Region Action Against Breast Cancer

Center for Environmental Health, New York

Great Neck Breast Cancer Coalition

Huntington Breast Cancer Action Coalition, Inc.

New York State Breast Cancer Network, a statewide network of 23 member organizations reaching over 135,000 New Yorkers affected by breast cancer each year

Otsego County Medical Society

Physicians for Social Responsibility

Physicians for Social Responsibility, Arizona

Physicians for Social Responsibility, Philadelphia

Physicians for Social Responsibility, San Francisco Bay Area

Physicians for Social Responsibility, NYC Chapter

Physicians for Social Responsibility/Hudson-Mohawk Chapter

Physicians Scientists & Engineers for Healthy Energy

Science and Environmental Health Network

Southwest Pennsylvania Environmental Health Project

Tompkins County Medical Society

Western NY Professional Nurses Association Legislative Committee

Directors and Board Members

Holly McGregor Anderson RN BS, Breast Cancer Coalition of Rochester

Beverly Canin, Board Member, Breast Cancer Options, Kingston NY, New York State Breast Cancer Network, Breast Cancer Action

Donna Flayhan PhD, Director, The Lower Manhattan Public Health Project

Andi Gladstone, Executive Director, New York State Breast Cancer Network

Tess Helfman, President, Babylon Breast Cancer Coalition, Copiague, NY

Roy Korn Jr. MD MPH FACP, President, Schoharie County Medical Society

Karen Joy Miller, President, Huntington Breast Cancer Action Coalition, Inc.

Hope Nemiroff, Executive Director, Breast Cancer Options, Kingston NY

Raina Rippel, Director, Southwest Pennsylvania Environmental Health Project

Jeanne Rizzo RN, President & CEO, Breast Cancer Fund

Laura Weinberg, President, Great Neck Breast Cancer Coalition, Great Neck, NY

HEALTH PROFESSIONALS & SCIENTISTS

(affiliations provided for identification only)

Allan J. Ahearne DVM, Cooperstown, NY

John Alves MD

Kimberley Baker MSN, Clinical Nurse Specialist, Capital Region Action Against Breast Cancer

MaryAnn Baker RN, United Health Services

Michelle Bamberger MS DVM

Frederick M. Barken MD

Steven Barnett MD, Associate Professor of Family Medicine and Public Health Science, University of Rochester

Emily Barrett PhD, Assistant Professor of Obstetrics and Gynecology, University of Rochester School of Medicine and Dentistry

Camille Barrow RN

Monica J. Bauman MD, Attending Anesthesiologist, Bassett Medical Center; Assistant Professor of Clinical Anesthesiology, Columbia University

Jennifer D. Becker MPH, University of Rochester

Carol Beechy MD, Internal Medicine, Pain and Palliative Care Consult Service, Bassett Medical Center, Cooperstown, NY

R.A. Bennett MD PhD, Child/Adolescent Psychiatrist, Bassett Medical Center

Paul C. Bermanzohn MD, Rosendale, NY

Carlos Bermejo MD

Edward Bischof MD FACP, Program Director, Internal Medicine, Bassett Medical Center

Ronald E. Bishop PhD CHO, Department of Chemistry and Biochemistry, SUNY College at Oneonta

Nathan Boddie MD MS, Brooklyn, NY

Betsy Bonsignore RN LMT

James Bordley IV MD, Attending Surgeon, Bassett Medical Center

Rebekah L. Bowser RN BSN

Monica Brane MD, Pediatrician, Bassett Healthcare

Kelly K. Branigan RN

Michael P. Branigan CRNA MS

Arlene Bregman DrPH

David Brown ScD, Public Health Toxicologist and Director of Public Health Toxicology for Environment and Human Health, Inc.; past Chief of Environmental Epidemiology and Occupational Health in Connecticut; former Deputy Director of the Public Health Practice Group of Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR) at the National Centers for Disease Control and Prevention

Glenda Brown RN, Health Alliance of the Hudson Valley

Richard J. Brown MD, Bassett Healthcare

Liz Bucar LPN

Sarah Buckley RN

Deborah Buechner PA, Arnot Health, Corning, NY

Cynthia S. Burger CAE, Executive Director, Medical Societies of Broome, Delaware, Otsego and Tompkins Counties, Sixth District Branch of MSSNY, Southern Tier Foundation for Medical Care

Anna Burton MD, New York, NY

Sheila Bushkin-Bedient MD MPH, Concerned Health Professionals of New York; Member, Institute for Health and the Environment; Vice-chair, Medical Society of the State of New York Preventive Medicine and Family Health Committee

Lynn Cahill-Hoy ANP MSN, Family Care Medical Group

Douglas H. Cannon MD, Bassett Healthcare

Gabriela Rodriguez Caprio MD, Assistant Professor, Mount Sinai School of Medicine, New York

Marybeth Carlberg MD, Family Practice, Skaneateles, NY; Associate Professor SUNY Upstate Medical University; Onondaga County Health Department Physician Advisory Board

David O. Carpenter MD, Director, Institute for Health and the Environment, University at Albany

Jennifer K. Carroll MD MPH, Associate Professor, Director of Community Health Promotion Research, University of Rochester Medical Center

Lisa M. Clauson FNP

Andrew D. Coates MD FACP, Physicians for Social Responsibility, Hudson-Mohawk Chapter

Nicholas Cohen PhD, Professor Emeritus of Microbiology & Immunology and of Psychiatry University of Rochester Medical Center

Richard Collens MD, Twin County Cardiology, Columbia Memorial Hospital, Hudson, NY

Shelby Cooper MD, Vascular and Endovascular Surgery, Department of Surgery, Associate Chief of Surgery; Clinical Assistant Professor of Surgery, Columbia University Bassett Medical Center, Cooperstown

Juliette Ramírez Corazón MPH

Monica Daniel LM LAc MS, Midwife, Nurse

John S. Davis MD, Cooperstown, NY

Douglas M. DeLong MD FACP

Antonia Demas PhD, President, Food Studies Institute; Visiting Scholar, Johns Hopkins School of Public Health; Clinical Assistant Professor, University of Illinois College of Medicine at Rockford

Jennifer Dengler PA-S

Lauren Derrick, NP

Patrick Dietz MD

Wendy Dwyer RN, Canaan, NY

Larysa Dyrszka MD, Concerned Health Professionals of New York

Sandra J. Eleczko DDS

Dorothy S. Elizabeth PA student and NYS Certified EMT

David A. Fanion MD FACEP, Emergency Department Physician, Bassett Medical Center

Tawn R. Feeney MA CCC-SLP, Speech-Language Pathologist

Philip L. Ferro MD, Professor, OB/GYN, Director of Family Planning, Associate Director -Residency Program, SUNY Upstate Medical University

Daniel Fierer MD, Assistant Professor, Mount Sinai School of Medicine, New York

Madelon L. Finkel PhD, Professor of Healthcare Policy and Research, Weill Cornell Medical College

Coveney Fitzsimmons MD

Paula Fitzsimmons PA, Schuyler Hospital

Heather L. Fiumera PhD, Department of Biological Sciences, Binghamton University

Colleen T. Fogarty MD MSc, Associate Professor, Department of Family Medicine University of Rochester Medical Center

Amy Freeth MD, Department of Endocrinology, Diabetes and Metabolism Bassett Healthcare

Shep Friedman MD

Gianfranco Frittelli MD FAS FAAP, Skaneateles, NY

Tova Fuller MD PhD, Columbia University Medical Center, Internal Medicine Residency Program

Anne Gadomski MD MPH, Research Scientist/Attending Pediatrician, Bassett Medical Center, Cooperstown, NY

Jacquelyn H. Gailor BSN RN, Cortland County Health Department (retired)

Shannon Gearhart MD MPH, Steering Board Member of Physicians for Social Responsibility /NYC

Jeremiah M. Gelles MD FACP FACC

Mark Goldgeier MD, Rochester, NY

Sueane Hemmer Goodreau ND RN CFNP

Yuri Gorby PhD, Howard N. Blitman Chair of Civil and Environmental Engineering, Rensselaer Polytechnic Institute, Troy, NY

David Gould MD MBA, New York, NY

Robert M. Gould MD, President, Physicians for Social Responsibility (National) and San Francisco Bay Area

Janet Gray PhD, Director, Program in Science, Technology, and Society, Vassar College

Jonathan Greenberg MD

Judith Greenberg MD, Cooperstown, NY

Emily Greenspan MD, Brooklyn, NY

Alice Grow RN, Ithaca, NY

Mary Ann Haley BSN, Deputy Public Health Director, Cortland County Health Department

Chad B. Haller MD, Mount Sinai Hospital Queens

Frank Harte MD, Attending Anesthesiologist, Bassett Healthcare

Ellen Henry PhD, Department of Environmental Medicine, University of Rochester Medical Center

Mary Herbst RN MS ANA-NY

Elizabeth Hess FNP, Nurse Practitioner, Gannett Health Center, Cornell University, Ithaca, NY

Joyce Hexum RN, Arnot Health

Claire Robinson Howard, Nurse Practitioner in Adult Health and Psychiatry

Robert W. Howarth PhD, David R. Atkinson Professor of Ecology and Environmental Biology, Cornell University; Founding Editor, Biogeochemistry

Nancy L. Huber RN BSN MS, Chief Steward, CWA Local 1122

Julie Huntsman DVM, Fly Creek, NY

Thomas Huntsman MD, Chief of the Division of Plastic, Reconstructive and Hand surgery, Bassett Medical Center

Ofra Hyman DSW LCSW-R, Otsego County, NY

Susan L. Hyman MD FAAP

Anthony R. Ingraffea PhD PE, Dwight C. Baum Professor of Engineering and Weiss Presidential Teaching Fellow at Cornell University

Patricia Jacob, FNP, Bassett Cancer Institute

Matthew Jackson DO, Internal Medicine

Connie Jones PhD Bassett Medical Center

Mark Josefski MD, Institute for Family Health

Lila Kalinich MD, Professor of Psychiatry, Columbia University College of Physicians and Surgeons

Marion Karl RN, American Red Cross (retired)

Maryanne Hidalgo Kehoe RN MS FNP

Sandra L. Keller RN

Karen Kilgore RN

Laura Kilty MD, Bassett Health Network

Chris Kjolhede MD, MPH, FAAP

Paul Klawitter MD PhD, Internist Associates of Central New York

William Klepack MD, Dryden Family Medicine

Reginald Q. Knight MD MHA, Director, Bassett Spine Care Institute, Division of Orthopedic Surgery, Bassett Healthcare Network, Cooperstown

Christie Koedel MSN CPNP, President Elect of WNY National Association of Pediatric Nurse Practitioners

Harold Kooden PhD

Katrina Smith Korfmacher PhD, Associate Professor of Environmental Medicine, University of Rochester

Maureen Kussard RN BSN MSA

Antoinette Kuzminski MD

Michael P. Lachance PhD MD, Chief of Anesthesia, Bassett Healthcare

Karen LaFace MD PLLC Women’s Care, Ithaca

Kate Larrabee RN

Jonathan Latham PhD, Executive Director, The Bioscience Resource Project

Pamela J. Lea DVM, Richfield Springs, NY

Peggy Chadwick Ledwon RN, Mercy Hospital

John Andrew Leon MD, Bassett Healthcare Network, Cooperstown

Gerson Lesser MD, New York University School of Medicine

Linda Lovig MSN CNM NP, Certified Nurse Midwife and Ob/Gyn Nurse Practitioner, Syracuse, NY

D. Rob Mackenzie MD, Schuyler County

Michele Manisoff MA OTR/L, Physicians for Social Responsibility, New York

Marge Marash MD, private practice, psychiatry

Catherine Mason MD

Arnold Matlin MD FAAP, Linwood, NY

John May MD, attending physician, Bassett Healthcare Network

Ellen McHugh MD, Assistant Clinical Professor, Department of Pediatrics, Upstate Medical University

Michelle McNamara RN

Victoria Meguid MD, Associate Professor, Department of Pediatrics, Golisano Children’s Hospital, SUNY Upstate Medical University

Mary Menapace RN, Women’s Services Upstate Medical University

Renee E. Mestad MD MSCI, Assistant Professor, Department of Obstetrics and Gynecology, SUNY Upstate Medical University

Jacque C. Millar MSN NP-C, Owego, NY

Michael Millar RN

Nancy Miller RN CNM PA-C

Richard K. Miller PhD, Professor of Obstetrics/Gynecology, of Environmental Medicine and of Pathology, University of Rochester, School of Medicine and Dentistry, Rochester

Lisa K. Mooney, MD FAAP, pediatrician, Bassett Healthcare

Paula Moore CNM RN MSN, Associate Professor of Nursing, Tompkins County Community College

David M. Newman MD, Evergreen Family Medicine, PC, Brockport, NY

Kiran Nakkala MD MPH, Attending Physician, Gastroenterology, Bassett Medical Center

Kathleen Nolan MD MSL, Regional Director for the High Peaks Catskill Mountainkeeper – Woodstock

Michael R. O’Brien MD, Robert Wood Johnson Clinical Scholars Program Fellow, Yale University

Luis M. Oceguera MD, surgeon, Bassett Medical Center

Beth Olearczyk MD, Assistant Clinical Professor of Medicine, Columbia University College of Physicians and Surgeons; Attending Physician, Department of Medicine, Bassett Healthcare

Carmi Orenstein, MPH

Komron A. Ostovar MD FHM, Senior Attending Physician, Division of Hospital Medicine, Bassett Medical Center

Robert Oswald PhD, Professor of Molecular Medicine, Cornell University

Graham Ottoson CNM NP MSN

Colleen Parsons RN, Pine City, NY

MaryLouise Patterson MD

Jerome A. Paulson MD FAAP, Professor of Pediatrics and Professor of Environmental & Occupational Health, George Washington University, Washington, DC

Rohan Perera MD, Clinical Assistant Professor, Department of Medicine, Stony Brook University Stony Brook, NY

Simona L. Perry PhD, c.a.s.e. Consulting Services

Nina Pesante MD, Functional Medicine-certified Practitioner

Norman C. Pfeiffer MD

Charlotte Phillips MD, pediatrician, retired

Nina Pierpont MD PhD, Malone, NY

Naomi Pless MD

E. Louis Priem MD, Intensivist at Bassett Healthcare

Joan Puritz DVM, Oneonta Veterinary Hospital

Jonathan Raskin MD

Marilyn Raudat RN BSN MS, Elmira, NY

Phoebe Reese FNP, Bassett Pediatrics, Oneonta

Nina Regevik MD FACP ABIHM

Steven Resnick MD, Cooperstown

Elizabeth J. Robinson NPP

Thomas P. Rodgers MD, Arnot Health

Robert Roth MD, Kingston Family Practice Center

Paul D. Russo OD MB, FAAO, Board Certified, American Board of Optometry, Division of Ophthalmology, Bassett Medical Center

Carol S Ryan RN BSN, MPH, Sundown, NY, Town of Denning

Pouné Saberi MD MPH, Physicians for Social Responsibility, National and Philadelphia Board Member

Elizabeth G. Salon RNC MS FNP, Integrative Health Family Nurse Practitioner

William R. Sawyer PhD, D-ABFM, D-ABFE, TCAS, Toxicology Consultants and Assessment Specialists, LLC

Charles Schaeffer MD, Cooperstown NY

Jane Schantz FNP, Hospicare & Palliative Care Services of Tompkins County

Ted Schettler MD MPH, Science and Environmental Health Network

Stephen S. Schneider MD, Oral And Maxillofacial Surgeon (Retired)

Barton Schoenfeld MD FACC, Physicians for Social Responsibility, Hudson-Mohawk Chapter

Shirley Schue PNP

Coby K. Schultz BSN RN MICU, Rochester General Hospital, Rochester, NY

Peter Schwartz MD

Avniel Shetreat-Klein MD, Assistant Clinical Professor, Physical Medicine and Rehabilitation, Mt. Sinai School of Medicine

Maya Shetreat-Klein MD, Pediatric Neurology, Assistant Clinical Professor, Albert Einstein College of Medicine

Seth B. Shonkoff PhD MPH, Executive Director, Physicians Scientists & Engineers for Healthy Energy

Susan Sikule DVM, Guilderland, NY

Don Simkin DDS, Youngsville, NY

Jeffrey Snedeker MD, Northeast Pediatrics and Adolescent Medicine, Ithaca, NY

Sarra Solomon MD

Carol A. Somers ScD RN, Lakeshore Hospital, Irving, NY

Ken Spaeth MD MPH, Assistant Professor, Occupational and Environmental Health Hofstra University School of Health Sciences and Human Services

Matthew Spencer MD, Bassett Healthcare

Staff of the Ithaca Health Alliance

Sandra Steingraber PhD, Distinguished Scholar in Residence, Department of Environmental Studies and Sciences, Ithaca College; Concerned Health Professionals of New York

Kristin Stevens Ob Gyn NP, IthacaMed

Nancy B. Stewart MD, Integrative Medicine Center, Department of Family Medicine, Cayuga Medical Center

Wilma Subra MS, MacArthur fellow, former vice-chair of the Environmental Protection Agency’s National Advisory Council for Environmental Policy and Technology, and president, Subra Company

Paul C. Tirrell MD PhD, Bassett Healthcare

Jose A. Torrado MD FACOG Attending physician in private practice and Fellow of the American College of Obstetrician/Gynecologists, Ithaca, NY

Walter Tsou MD MPH, past president, American Public Health Association; former health commissioner for Philadelphia; Adjunct Professor, University of Pennsylvania

Marguerite Uhlmann-Bower RN, East Meredith, NY

Mary Jane Uttech RN MSN, Retired Deputy Director of Public Health, Cortland County Health Department

Lois Van Tol MD, TouchStone Family Medicine, Rochester, NY

Barbour S. Warren PhD

Barbara Warren RN MS, Executive Director, Citizens’ Environmental Coalition

William Wassel MD, Bassett Medical Center

Jennifer Watts RN MSN

Ellen Webb MPH, Center for Environmental Health

Gregory A. Weiland PhD, Department of Molecular Medicine, College of Veterinary Medicine Cornell University

Theodore J. Weiner DVM

Richard Weiskopf MD, volunteer faculty, Upstate Medical University

Mary E. Wheat MD, College of Physicians & Surgeons, Columbia University Medical Center

Brian F. White DO

Gerri Wiley RN, Southern Tier Solar Works

Allison Wilson PhD, The Bioscience Resource Project, Inc, Ithaca, NY

Geniene Wilson MD AAHIVS, Clinical Professor of Family and Social Medicine, Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University; Mid-Hudson Regional Family Practice Residency, Institute for Family Health

David Wirtz MD MPH, Medical Staff President, Cortland Regional Medical Center

Barb Wood FNP, Cayuga Family Medicine

Andrea Worthington PhD, Professor of Biology, Siena College

Max Yarowsky MD, The Bioscience Resource Project, Inc.

Margo A. Yntema RN

Lauren Zajac MD MPH, Physicians for Social Responsibility / NYC Chapter

Joseph Zanfordino MA CCC/SP

Cynthia A. Zehr OD

ADDITIONAL SIGNATORIES SINCE RELEASE OF THE LETTER

Monica J. Bauman MD, Attending Anesthesiologist, Bassett Medical Center; Assistant Professor of Clinical Anesthesiology, Columbia University

Dorothy S. Elizabeth, PA student and NYS Certified EMT

Reginald Q. Knight MD MHA, Director, Bassett Spine Care Institute, Division of Orthopaedic Surgery, Bassett Healthcare Network, Cooperstown

Matthew Jackson DO, Internal Medicine

Mark Josefski MD, Institute for Family Health

Michael P Lachance PhD MD, Chief of Anesthesia, Bassett Healthcare

Pamela J. Lea DVM, Richfield Springs, NY

Joan Puritz DVM, Oneonta Veterinary Hospital

Erik Riesenfeld MD, Pulmonary and Critical Care, Bassett Healthcare

Martha Roth LM CNM, Homebirth Midwife, Nyack, NY

Robert A. Schulman MD

Kitty M. Vetter RN, Sullivan County Legislator

References

Adgate, J. L., Goldstein, B. D., & McKenzie, L. M. (2014). Potential public health hazards, exposures and health effects from unconventional natural gas development. Environ. Sci. Technol. Retrieved from  doi:10.1021/es404621d

American Lung Association. (2014). State of the Air 2014   Retrieved from http://www.stateoftheair.org/2014/assets/ALA-SOTA-2014-Full.pdf

Associated Press. (2014). AP IMPACT: Deadly side effect to fracking boom. Washington Post. Retrieved from http://www.washingtonpost.com/business/ap-impact-deadly-side-effect-to-fracking-boom/2014/05/05/606f8e28-d488-11e3-8f7d-7786660fff7c_story.html

Begos, K. (2014). 4 states confirm water pollution from drilling. USA Today. Retrieved from http://www.usatoday.com/story/money/business/2014/01/05/some-states-confirm-water-pollution-from-drilling/4328859/

Brown, D., Weinberger, B., Lewis, C., & Bonaparte, H. (2014). Understanding exposure from natural gas drilling puts current air standards to the test. Rev. Environ. Health Retrieved from 10.1515/reveh-2014-0002

Brufatto, C., Cochran, J., Conn, L., Power, D., El-Zeghaty, S. Z. A. A., Fraboulet, B., . . . Rishmani, L. (2003). From Mud to Cement – Building Gas Wells. Oilfield Review, 15, 62-76.

Concerned Health Professionals of New York. (2013). Call for a Comprehensive Health Impact Assessment  Retrieved May 12, 2014, from http://concernedhealthny.org/call-for-a-comprehensive-health-impact-assessment/.

Coram, A., Moss, J., & Blashki, G. (2014). Harms unknown: Health uncertainties cast doubt on the role of unconventional gas in Australia’s energy future. Medical Journal of Australia, 200(4), 210-213.

Council of Canadian Academies. (2014). Environmental Impacts of Shale Gas Extraction in Canada: the Expert Panel on Harnessing Science and Technology to Understand the Environmental Impacts of Shale Gas Extraction Retrieved from http://bit.ly/1nNicuf

Davies, R. J., Almond, S., Ward, R. S., Jackson, R. B., Adams, C., Worrall, F., . . . Whitehead, M. A. (2014). Oil and gas wells and their integrity: Implications for shale and unconventional resource exploitation. Marine and Petroleum Geology. Retrieved from http://dx.doi.org/10.1016/j.marpetgeo.2014.03.001

Efstathiou Jr., J., & Drajem, M. (2013). Drillers silence fracking claims with sealed settlements, Bloomberg News. Retrieved from http://www.bloomberg.com/news/2013-06-06/drillers-silence-fracking-claims-with-sealed-settlements.html

Fontenot, B. E., Hunt, L. R., Hildenbrand, Z. L., Carlton, D. D., Oka, H., Walton, J. L., . . . Schug, K. A. (2013). An evaluation of water quality in private drinking water wells near natural gas extraction sites in the Barnett Shale formation. Environmental Science & Technology, 47(17), 10032-10040.

Ghahremani, Y. (2014). Fractured Healthcare: Pumping Resources Back into the Eagle For Shale Communities/Executive Summary: Methodist Healthcare Ministries and Center for Community and Business Research at the University of Texas San Antonio.

Gibbons, B. S. (2013). Environmental groups calculate social cost of natural gas boom. The Scranton Times-Tribune. Retrieved from http://thetimes-tribune.com/news/environmental-groups-calculate-social-cost-of-natural-gas-boom-1.1558186

Gilman, J. B., Lerner, B. M., Kuster, W. C., & de Gouw, J. A. (2013). Source signature of volatile organic compounds from oil and natural gas operations in northeastern Colorado. Environmental Science & Technology, 47(3), 1297-1305.

Godoy, E. (2014). Fracking, seismic activity grow hand in hand in Mexico. Inter Press Service News Agency. Retrieved from http://www.ipsnews.net/2014/04/fracking-seismic-activity-grow-hand-hand-mexico/

Healy, J. (2013). As oil floods plains towns, crime pours in. New York Times,. Retrieved from http://www.nytimes.com/2013/12/01/us/as-oil-floods-plains-towns-crime-pours-in.html

Hennessy-Fiske, M. (2014). Fracking brings oil boom to south Texas town, for a price. Los Angeles Times. Retrieved from http://www.latimes.com/nation/la-na-texas-oil-boom-20140216,0,7621618.story – ixzz30Iw9FXoz

Ingraffea, A. R. (2013). Fluid migration mechanisms due to faulty well design and/or construction: An overview and recent experiences in the Pennsylvania Marcellus Play. Retrieved from http://www.psehealthyenergy.org/site/view/1057

Jackson, R. B., Vengosh, A., Darrah, T. H., Warner, N. R., Down, A., Poreda, R. J., . . . Karr, J. D. (2013). Increased stray gas abundance in a subset of drinking water wells near Marcellus shale gas extraction. Proc Natl Acad Sci U S A, 110(28), 11250-11255.

Jerrett, M., Burnett, R. T., Pope III, A., I., K., Thurston, G., Krewski, D., . . . Thun, M. (2009). Long-term ozone exposure and mortality. N Engl J Med, 360, 1085-1095.

Kassotis, C. D., Tillitt, D. E., Davis, J. W., Hormann, A. M., & Nagel, S. C. (2014). Estrogen and androgen receptor activities of hydraulic fracturing chemicals and surface and ground water in a drilling-dense region Endocrinology, 155(3), 897-907.

Kiger, P. J. (2014). Scientists warn of quake risk from fracking operations. National Geographic. Retrieved from http://news.nationalgeographic.com/news/energy/2014/05/140502-scientists-warn-of-quake-risk-from-fracking-operations/

Kovats, S., Depledge, M., Haines, A., Fleming, L. E., Wilkinson, P., Shonkoff, S. B., & Scovronick, N. (2014). The health implications of fracking. The Lancet, 383(9919), 757-758.

Lockwood, D. (2014). Harmful pollutants build up near oil and gas fields. Chemical & Engineering News. Retrieved from http://cen.acs.org/articles/92/web/2014/03/Harmful-Air-Pollutants-Build-Near.html

McKenzie, L., Witter, R. Z., Newman, L. S., & Adgate, J. L. (2012). Human health risk assessment of air emissions from development of unconventional natural gas resources. Science of the Total Environment, 424, 79-87.

Mobbs, P. (2014). Shale gas and public health – the whitewash exposed. The Ecologist. Retrieved from http://www.theecologist.org/News/news_analysis/2385900/shale_gas_and_public_health_the_whitewash_exposed.html

Moore, C. W., Zielinska, B., Pétron, G., & Jackson, R. B. (2014). Air impacts of increased natural gas acquisition, processing, and use: A critical review. Environ. Sci. Technol. Retrieved from dx.doi.org/10.1021/es4053472

Morris, J., Song, L., & Hasemyer, D. (2014). Big Oil, Bad Air: Fracking the Eagle Ford Shale of South Texas, from http://eagleford.publicintegrity.org/.

Multi-State Shale Research Collaborative. (2014). Assesing the Impacts of Shale Drilling: County Case Studies, from https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxtdWx0aXN0YXRlc2hhbGV8Z3g6NGU4MjIyNWU5ZjFhZjM4Yg.

Nelson, A. W., May, D., Knight, A. W., Eitrheim, E. S., Mehrhoff, M., Shannon, R., . . . Schultz, M. K. (2014). Matrix complications in the determination of radium levels in hydraulic fracturing flowback water from Marcellus Shale. Environ. Sci. Technol. Lett., 1(3), 204-208.

O’Hare, P. (2014). Health needs unmet in some Eagle Ford Shale areas. Eaglefordtexas.com. Retrieved from http://eaglefordtexas.com/news/id/58689/health-needs-unmet-eagle-ford-shale-areas/

Olsen, L. (2014). Houston Chronicle exclusive: Drilling boom, deadly legacy. Houston Chronicle. Retrieved from http://www.houstonchronicle.com/news/special-reports/article/Houston-Chronicle-exclusive-Drilling-boom-5259311.php – /0.

Physicians Scientists & Engineers for Healthy Energy (PSE). (2014). PSE Study Citation Database: Health, from https://http://www.zotero.org/groups/pse_study_citation_database/items/collectionKey/SASKSKDG.

Rawlins, R. (2014). Planning for fracking on the Barnett Shale: Urban air pollution, improving health based regulation, and the role of local governments. Virginia Environmental Law Journal, 31, 226-306.

Sadasivam, N. (2014). Drilling for certainty: The latest in fracking health studies. ProPublica. Retrieved from http://www.propublica.org/article/drilling-for-certainty-the-latest-in-fracking-health-studies

Stewart, K., & Maffly, B. (2014). Is air pollution causing Vernal’s neonatal deaths to rise? . The Salt Lake City Tribune. Retrieved from http://www.sltrib.com/sltrib/news/57914660-78/vernal-birth-health-utah.html.csp

Sumy, D. F., Cochran, E. S., Keranen, K. M., Wei, M., & Abers, G. A. (2014). Observations of static Coulomb stress triggering of the November 2011 M5.7 Oklahoma earthquake sequence. Journal of Geophysical Research, 119(3), 1904-1923.

The Canadian Press. (2012). Fracking causes minor earthquakes, B.C. regulator says. CBC News. Retrieved from http://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/fracking-causes-minor-earthquakes-b-c-regulator-says-1.1209063

U.S. Government Accountability Office. (2012). Oil and Gas: Information on Shale Resources, Development, and Environmental and Public Health Risks. (GAO-12-732).  Retrieved from http://www.gao.gov/assets/650/647791.pdf.

University of Texas. (2014). Air pollution and hydraulic fracturing: Better monitoring, planning and tracking of health effects needed in Texas  Retrieved March 27, 2014, from http://www.utexas.edu/news/2014/03/27/hydraulic-fracturing-texas/.

Vengosh, A., Jackson, R. B., Warner, N., Darrah, T. H., & Kondash, A. (2014). A critical review of the risks to water resources from unconventional shale gas development and hydraulic fracturing in the United States. Environ. Sci. Technol. Retrieved from  doi:10.1021/es405118y

Vukmanovic, O. (2011). UK firm says shale fracking caused earthquakes. Reuters. Retrieved from http://www.reuters.com/article/2011/11/02/us-gas-fracking-idUSTRE7A160020111102

Walsh, B. (2014). The seismic link between fracking and earthquakes. TIME. Retrieved from http://time.com/84225/fracking-and-earthquake-link/

Warner, N. R., Christie, C. A., Jackson, R. B., & Vengosh, A. (2013). Impacts of shale gas wastewater disposal on water quality in Western Pennsylvania. Environ. Sci. Technol., 47(20), 11849–11857.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *