articol cuomo

Statul New York interzice fracturarea hidraulică !!!

Statul New York interzice fracturarea hidraulică !!!

 

La doar o săptămâna după ce “Concerned Health Professionals of New York”, profesionişti şi activişti antifracturare din New York,  au anuntat lansarea a două noi studii despre impactul dezastruos al fracturării hidraulice, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a anunţat că va interzice fracturarea hidraulică pe teritoriul statului, datorită motivelor de ingrijorare existente cu privire la impactul negativ al metodei de extracţie. Fracturarea hidraulică a fost susţinută puternic şi în New York ca o sursă de regenerare economică a comunităţilor de la graniţa cu Pennsylvania, aşa cum chiar Cuomo considera până nu demult. Dar se pare că exemplul Pennsylvaniei a avut efectul contrar celui aşteptat de companiile de petrol şi gaze. Ce l-a convins pe guvernator că realitatea nu este atât de roz în acele zone, poate doar cerul (the sky is pink), a fost faptul că nimeni din comunităţile unde se fracturează nu a spus că fracturarea este grozavă ci doar că nu au altă alternativă.

Andrew M. Cuomo, guvernator democrat, a participat la o prezentare despre fracturare în Albany, miercuri, iar în cadrul prezentării, Dr. Howard A. Zucker, responsabilul pentru sănătate, a declarat că studiile indică riscuri semnificative pentru sănătatea publică, inclusiv cu privire la poluarea apei şi aerului. Întrebarea care a simplificat luarea unei decizii tranşante a fost dacă cineva dintre cei prezenţi ar fi dispuşi să stea împreună cu familia sa într-o zonă unde se fracturează.

În sfârşit semnalul de alarmă tras de activişti din toată lumea a ajuns şi la urechile autorităţilor din New York! Sperăm ca şi alţii să urmeze exemplul guvernatorului statului NY, dar nu stăm cu mâinile în sân până aşteptăm. Munca şi sacrificiul enorm al activiştilor din New York şi-au atins scopul.  Dr. Sandra Steingraber, membru fondator al Concerned Health Professionals of New York şi activistă neobosită, a venit in Romania în luna iunie a anului 2014, pentru a aduce un mesaj lucid antifracturare, însă doar câţiva membri ai Parlamentului au onorat invitaţia noastră la dezbatere alături de aceasta. În continuare vă prezentăm înregistrarea conferinţei, urmând să lansam şi traducerea în limba română a compendiului antifracturare, o culegere de articole şi observaţii ştiinţifice care documentează impactul negativ al exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică asupra sănătăţii, mediului şi drepturilor omului, compendiu care a stat la baza interzicerii fracturării în NY.

După ani de zile în care Sandra şi-a sacrificat viaţa de familie, a stat chiar şi în inchisoare pentru acţiuni de protest şi a studiat intens doveziile ştiinţifice ale impactului fracturării, aceasta a declarat în urma deciziei guvernatorului Cuomo: ”Este într-adevăr minunat să vezi că un guvern se ridică la nivelul scopului său real. Guvernele au sarcina de a proteja sănătatea, siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor – şi de a ne proteja în faţa unor ameninţări de care singuri nu ne putem apăra. Această decizie asigură protecţie egală pentru toţi sub lege.”

Aşa cum a prezis Sandra, într-o zi, ne vom uita la era dominaţiei combustibililor fosili cu acelaşi dezgust cu care ne uităm acum la sclavagism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *