ttip

TTIP-Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții

Asociația România Fără Ei se alătură mai multor organizații non-guvernamentale din Europa care au înaintat instituțiilor europene o Inițiativă Cetăţeanească Europeană (European Citizens Inițiative – ECI) împotriva Parteneriatului Transatlantic pentru Comerțși Investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP).

ttipInițiativa „STOP TTIP” a fost depusă pe 15 iulie pentru înregistrare la Comisia Europeană și solicită Comisiei să recomande Consiliului de Miniștri al UE să abroge mandatul de negociere pentru TTIP și să nu încheie Acordul Economic și Comercial Global cu Canada (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA).

Pentru această inițiativă și-au unit forțele 148 organizații din 18 state membre ale UE, inclusiv RomA¢nia. Printre acestea se numără ATTAC din Franța, Mehr Demokratie și Transparency Internațional, Campact, Friends of the Earth Germany (BUND), Environment Institute Munich and the Nature and Biodiversity Conservation Unit (NABU),  din Germania, Greenpeace Luxemburg, Friends of the Earth din Spania, 38 degrees, War on Want și Unison din Marea Britanie.

 Asociațiile române care au aderat la această inițiativă sunt ActiveWatch, Alburnus Maior, Eco Ruralis, InfOMG România, Miliția Spirituală, România Fără Ei și Fundația Terra Mileniul III.  România se numără printre cele şapte ţări alese de organizatori pentru a strânge semnături, alături de Germania, Franţa, Marea Britanie, Finlanda, Portugalia şi Luxemburg. România are ca ţintă colectarea a 24.740 semnături.

Dr. Michael Efler, reprezentant al comitetului cetățenilor și purtător de cuvânt al asociației Mehr Demokratie a spus în cadrul conferinței de presă desfășurate la Bruxelles în data de 15 iulie că:

 ” Reglementările acestuia au consecințe pe termen lung pentru 500 de milioane de cetățeni UE, din 28 de state membre, dar sunt negociate în spatele ușilor închise.”

Prezent în luna august la Fânfest, dr. Michael Efler a acordat un interviu pe care îl puteţi vedea aici: http://epochtimes-romania.com/video/michael-efler-despre-ttip-acorduri-care-slabesc-statele-dand-noi-puteri-corporatiilor—82

John Hilary, director executiv al organizației britanice War on Want și membru al comitetului cetățenesc ECI, crede că:

“Este vorba de o încercare comună a companiilor multinaționale, de pe ambele părți ale Atlanticului, de a penetra piețele deschise în detrimentul protecției consumatorilor, a siguranței alimentare, a unor standarde sociale valoroase, a reglementărilor cu privire la utilizarea de toxine sau a regulamentelor privind siguranța bancară.“

Licitații deschise privind serviciile publice vor fi accesibile companiilor transnaționale, în ciuda principiilor diferite care stau la baza consumului și protecției mediului în Uniunea Europeană față de Statele Unite ale Americii.

 În UE este utilizat principiul precauției în privința aprobării produselor chimice. În piețele din SUA se aplică abordarea conform căreia numai atunci când nocivitatea unui produs a fost dovedită în mod explicit, acesta este retras de pe piață. Prin TTIP o companie ar putea înregistra un produs în Statele Unite și plasa acest produs, după aceea, pe piața europeană”, consideră John Hilary.

Susan George, Președinte al Consiliului de Administrație al Institutului Transnaţional Amsterdam (Transnațional Institute Amsterdam – TNI), președinte de onoare al ATTAC-Franța, membru al comitetului ECI, explică faptul că acordul de liber schimb TTIP este extrem de periculos pentru că a fost pregătit de către corporațiile transnaționale de aproximativ 20 de ani.

“Companiile caută să privatizeze nu numai sistemul judiciar, dar și părți importante din funcția legislativă a guvernelor prin preluarea de decizii cu privire la regulamente și standarde. Ele ar putea intimida chiar ramuri executive cu amenințarea unui bombardament de procese, în cazul în care încearcă să îmbunătățească legislația ce privește băncile, forța de muncă, schimbările climatice, siguranța alimentară, sănătatea, etc. TTIP este o amenințare serioasă la adresa democraţiei – noi vrem democraţie, nu corporatocraţie”, a concluzionat Susan George.

Scopul principal al TTIP şi al CETA este de a elimina „barierele” de reglementare cum ar fi drepturile lucrătorilor, standardele sociale și reglementările de mediu, regulile de siguranță alimentară și reglementările cu privire la utilizarea substanțelor chimice toxice, legislația confidențialităţii digitale, reglementările bancare,care limitează profiturile potențiale ale corporațiilor transnaționale de pe ambele maluri ale Atlanticului, strangulând astfel economiile în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, aceste „bariere”, sunt, în realitate, unele dintre standardele noastre sociale şi de sănătate cele mai apreciate precum și reglementările de mediu.

Deoarece TTIP, respectiv CETA ar permite investitorilor din UE în SUA/Canada și investitorilor americani/canadieni care operează în statele membre UE posibilitatea de a ocoli metodele stabilite de a se plânge de legi și reglementări care nu le convin și să dea în judecată guvernele suverane ale statelor membre ale UE direct în tribunale de arbitraj private, constituite din arbitri judiciari orientaţi pro-profit, mai degrabă decât din judecători cu normă întreagă. Acest „mecanism de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat” (ISDS) ridică în mod eficient capitalul transnaţional la un statut echivalent cu statul-naţiune în sine și reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației.

Noi trebuie să ne opunem TTIP şi CETA deoarece juriştii corporațiilor multinaționale „au extins definiţia conceptului de „expropriere” pentru a acoperi aproape tot ceea ce reprezintă pentru angajatorii lor un dezavantaj financiar. Spre exemplu, Egiptul a fost dat în judecată de către Veolia pentru creșterea salariului minim, Germania este chemata în instanță pentru abandonarea energiei nucleare, iar Canada a fost contestată de către giganţi farmaceutici din SUA pentru limitarea consumului de droguri scumpe.

Încă din ultimul deceniu al mileniului trecut România, alături de alte opt state est-europene, are încheiate tratate bilaterale cu SUA şi Canada, ce conţin clauza ISDS.

Mai multe despre ECI “STOP TTIP”, TTIP si CETA gasiti aici: http://stop-ttip.org/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: