Ziua Nationala AntiFracturare

Ziua Naţională împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică – 4 aprilie 2013

Pe data de 4 aprilie, în 28 de localităţi din ţară,  au avut loc  mai multe  proteste şi manifestaţii împotriva explorării/exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Mii de oameni au cerut în strada anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-dezvoltare-exploatare emise pentru mai multe companii, în Dobrogea, Vaslui, Vrancea, Bihor, Arad şi Timiş, precum şi interzicerea prin lege a metodei fracturării hidraulice. În fiecare oraş s-au strans semnături pentru o petiăie de susăinere a proceselor în contencios administrativ după procedură prealabilă pentru anularea hotărârilor de Guvern. Ne opunem oricărei ingerinţe din partea corporaţiilor în scrierea legislaţiei româneşti şi ne apărăm dreptul la un mediu sănătos, dreptul la viaţă şi sănătate, precum şi dreptul de a avea acces la informatie corecta şi detaliată.

La manifestaţii aţi cunoscut oamenii din comunitatea dumneavoastră care ţin la fel de mult la mediul înconjurător, la drepturile lor şi la sănătatea comunităţii ! harta_romania

Am ieşit în stradă în Bucureşti, Alba Iulia, Arad, Oradea, Braşov, Codlea, Buzău, Călăraşi, Cluj, Mangalia, 2 Mai, Costinesti, Galaţi, Iaşi, Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Slatina, Sibiu, Suceava, Timişoara, Buziaş, Vaslui, Bârlad, Negresti (Vaslui), Bistrita, Craiova, Reghin, Constanţa iar în Negreşti, Bârlad, Bucureşti, Vaslui, Tecuci, autoritaţile locale au încercat să interzică protestele şi au hărţuit şi intimidat organizatorii. De asemenea, românii din Strasbourg şi Copenhaga s-au alăturat protestelor, precum şi activişti din Cehia, din patru oraşe din Bulgaria şi din Australia. Corespondenţi ai publicaţiilor franceze (Le Monde, La Croix, Le Courrier de Balkans) şi belgiene (RTBF) au fost prezenţi la Bârlad.

Oamenii au ieşit în stradă ca o răbufnire în urma lipsei de transparenţă a guvernanţilor şi a minciunilor expuse publicului larg în ce priveşte pericolele fracturării hidraulice, o metodă dezastroasă pentru mediu şi sănătate, interzisă sau suspendată în ţări precum Franţa, Irlanda, Olanda, Danemarca şi Bulgaria, dar şi în state SUA, precum New York.

În contextul unei blocade mediatice si dezinformării practicate de politicieni, am aratat că societatea civilă românească nu este indiferentă şi că există opoziţie împotriva fracturării hidraulice.

O părere la “Ziua Nationala AntiFracturare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: